Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: reload strony
Forum PHP.pl > Forum > PHP
3rdeye
czy istnieje jakiś sposób dowiedzenia się czy strona została reload'owana (przyciskiem odśwież, czy też crtl+r)
nospor
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=44383
masz tam jak zopobiec ponownej akcji po odswierzeniu. A w moich postach znajdziesz dokladnie to oco pytasz (jesli masz formularz smile.gif )
3rdeye
dziękuwa, ale niestety nie oto chodziło.

myślałem, że jest jakaś zmienna w której to jest trzymane.

chciałbym to zrobić z pewnymi założeniami i tamto rozwiązanie ich nie spełnia, tak jak trzymanie tej wiadmości w ciasteczku.

pozdrawiam
Kuba
TomASS
A nie mozesz ustawic w sesji jakąś zmienną i sprawdzać czy przeładowaniu zmienna ta jest ustawiona:

1. <?php
  2. if(!isset($_SESSION['zmienna'])){
  3.  $_SESSION['zmienna'];
  4. }
  5. else{
  6.  echo 'nastapil reload';
  7. }
  8. ?>
3rdeye
nie oto mi chodzi. nie chodzi mi o trzymanie tego ani w sesji, ani w ciasteczku.

po za tym, ten kod nie będzie działać poprawnie.
nospor
Cytat
myślałem, że jest jakaś zmienna w której to jest trzymane.

chciałbym to zrobić z pewnymi założeniami i tamto rozwiązanie ich nie spełnia, tak jak trzymanie tej wiadmości w ciasteczku.
a jakie ty masz zalozenia? odswierzanie ma znaczenie przy wysylaniu formularzy. zazwyczaj nie chcemy by ten sam formularz dwa razy do nas trafil. nie widze innego powodu. jesli ty widzisz to moze powiec dokladnie oco ci chodzi, a moze cos sie wymysli
TomASS
Cytat
nie oto mi chodzi. nie chodzi mi o trzymanie tego ani w sesji, ani w ciasteczku.

A o co? smile.gif Jak to kiedyś napisał kolega nospor - "jesteśmy głodni wiedzy a Ty nam jej nie dajesz" tongue.gif

Cytat
po za tym, ten kod nie będzie działać poprawnie.

A to dlatego, że....
nospor
Cytat
A to dlatego, że....
A to to akurat moge sam ci wyjasnic smile.gif
Twoj kod ustawia zmienną sesji, niezaleźnie od tego, czy byl to reload czy nie. Przeciez ktos moze wejsc na strone nie tylko jako reload, ale chociazby przez link. Albo moze poraz drugi wypelniac formularz i go wyslac. a ty ustawienie zmiennej w sesji warunkujesz tylko tym, czy jest ona juz w sesji czy nie.
TomASS
Po wymianie poglądów z kolegą nosporem doszliśmy do wniosku, że mój sposób z sesją nie będzie działał w KAŻDYM z przypadków (np. gdy link z formularzem dodamy do ulubionych i tak będziemy wchodzić w tej samej 'sesji przeglądarki') smile.gif
3rdeye
Cytat
a jakie ty masz zalozenia? odswierzanie ma znaczenie przy wysylaniu formularzy. zazwyczaj nie chcemy by ten sam formularz dwa razy do nas trafil. nie widze innego powodu. jesli ty widzisz to moze powiec dokladnie oco ci chodzi, a moze cos sie wymysli

w mojej aplikacji wszystko wołane jest z index.php, tak więc w sumie można by powiedzieć, że wszystko jest jednym wielkim formularzem.

będąc szczery nie chce mi się opisywać przepływu sterowania w tej aplikacji, bo jest on dość złożony. zastosowanie takiego rozwiązania zniszczyłoby ten przepływ i założenia.

jeśli nie ma możliwości dowiedzenia się czy strona była reloadowana od strony serwera, to w moim przypadku chyba jedynym sensownym rozwiązaniem jest przekierowanie header'em jeśli podnoszony jest ten wyjątek o który mi chodzi. (nie zawsze reload ma złe konsekwencje).

może trochę zakręciłem.

dzięki za pomoc
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.