Mam pytanie gdzie umieścić zmienną sesyjną żeby wszystko chodziło?, ja umieściłem ją w klasie html, ale to nic nie daje, umieszczałem też session_start()
w metodzie logowanie_pacjenta i logowanie_admin i to samo.
<? require "classes.php5"; $html=new html; $pacjent= new pacjent; $admin=new admin; $komunikat=new komunikat; { $nazwisko=$_POST['nazwisko']; $Pesel=$_POST['Pesel']; if($pacjent->logowanie_pacjenta($nazwisko, $Pesel)) $_SESSION['prawid_uzyt'] = $nazwisko; elseif($admin->logowanie_admin($nazwisko, $Pesel)) $_SESSION['admin'] = $nazwisko; else { $html->naglowek('Problem:'); $html->ramka(); $html->logowanie(); $komunikat->komunikaty('Błędny Login lub Hasło <br/> prosze spróbować ponownie lub skontaktować się z przychodniś'); exit; } } ?>
<? class baza { private $host; private $user; private $pass; private $db; public function __construct() { require_once "config.php"; $this->host=$db_host; $this->user=$db_user; $this->pass=$db_pass; $this->db=$db_db; } public function loncz() { if (!$wynik) return false; return false; return $wynik; } } class html { public function __construct() { ?> <html> <head> <meta http-equiv="Content-type" content="text/html; charset=pl-utf-8" /> <link href="style.css" rel="stylesheet" type="text/css" > </head> <body> <? } public function __destruct() { ?> </body> </html> <? } } class admin { public $Pesel; public $nazwisko; public function logowanie_admin($nazwisko,$Pesel) { $this->Pesel=$Pesel; $this->nazwisko=$nazwisko; $baza=new baza; $loncz=$baza->loncz(); if (!$loncz) return false; $wynik =mysql_query("select * from admin where Nazwisko='$this->nazwisko' and Haslo='$this->Pesel';"); if (!$wynik) return false; return true; else return false; } } class pacjent { public $Pesel; public $nazwisko; public function logowanie_pacjenta($nazwisko,$Pesel) { $this->Pesel=$Pesel; $this->nazwisko=$nazwisko; $baza=new baza; $loncz=$baza->loncz(); if (!$loncz) return false; $wynik=mysql_query("SELECT * FROM pacjenci WHERE Nazwisko='$this->nazwisko' AND Pesel='$this->Pesel' ;"); if(!$wynik) return false; return true; else return false; } }