Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Przywrocenie taga <title>
Forum PHP.pl > Inne > Opinie, ogłoszenia, pytania > Forum
dr_bonzo
O co chodzi:

Obecnie <title> wyglada tak:
Cytat
Forum php.pl -> blabla-jakas-akcja

co przy otworzeniu wielu (>7) paneli w operze (przegladarce, ie nie dotyczy biggrin.gif chyba, z powodu braku paneli) owocuje tym ze nie wiem co jest na zakladkach widze tylko "Forum php.pl -> " lub mniej.

Od jakiegos czasu zauwazylem ze to mnie denerwuje i jestem w 95% pewien ze to ustawienie zostalo ostatnio zmienione (ok miesiac wstecz)

Proponuje zmiane na (czyt. przywrocenie poprzedniego ustawienia)
Cytat
blabla-jakas-akcja-lub-tytul-topicu | Forum php.pl

"|" moze byc dowolnym separatorem

Bedzie po prostu czytelniejsze.
Wiem: moge otwierac w jednym panelu (uzywac IE tongue.gif), czytac panele sekwencyjnie itd smile.gif

Bede wdzieczny za ta zmiane.
DeyV
hmm. W sumie ciekawa sugestia.
Tyle tylko, że mnie akurat, w takim przypadku, drażni coś innego.

Mam otwarte ileś tam paneli, phpedia, wortal, parę razy forum.

Wszędzie ten sam favico, różne tytuły, i przełączając się między nimi czasem nie mogłem trafić na tą usługę, która mnie akurat interesowała.

Choć rzeczywiście - w przypadku forum to może być kłopotliwe.

Prosiłbym o jeszce jakies komentarze - jeśli ktoś jeszce tak uważa - to to zmienię.
LBO
Zgadzam się. Używam Firefoxa i często mam otwarte w kilku (czyt. wielu) zakładkach różne topici z forum. Tekst z "FORUM php.pl" (bo to wiem po Favorite Icon) nie jest potrzebny, ciekawi mnie temat (musze po kolei otwierac i szukać). Taka zmiana wyszłaby na lepsze.

cheers
devnul
pa najechaniu na zakładke pojawia się hint z tytułem strony znajdującej się na danej zakładce. nie wiem o co tyle krzyku. a obecna struktura jest bardziej czytelna, bo bardziej naturalna, nie czytamy od prawej do lewej, dlatego i nie ma sensu robić w ten sposób scierzki dostepu (w tytule czy też nie) do konkretnej strony.

ale to tylko moja subiektywna opinia
dr_bonzo
DeyV:
Cytat
Mam otwarte ileś tam paneli, phpedia, wortal, parę razy forum.
Wszędzie ten sam favico...

No tak, nie pomyslalem o tym bo tylko forum uzywam.

devnul:
Cytat
pa najechaniu na zakładke pojawia się hint z tytułem strony znajdującej się na danej zakładce. nie wiem o co tyle krzyku.

hint pojawia mi sie po 1 sek, x 10 zakladek == 10 sekund i tak co chwile, rzut okiem na pasek paneli -- 1 sekunda.

Notacja wegierska chyba tez nie wchodzi w gre
fPrzywrocenieTaga<title>
pArtykuly
wWikipedysta:Jakistam
tongue.gif
sztosz
Też wolę mieć najpierw tytuł, a potem ew. "Forum php.pl". U mnie nie pojawia sie hint po najechaniu myszką, bo samo najechanie wystarcza aby ta karta wyszła na pierwszy plan, ale chodzi o to aby najechać na tą włąsciwą. Ale ja też używam prawie wyłącznie forum.
devnul
Cytat(dr_bonzo)
hint pojawia mi sie po 1 sek, x 10 zakladek == 10 sekund i tak co chwile, rzut okiem na pasek paneli -- 1 sekunda.
nie wydaje mi się zebyś w ciągu sekundy zdążył zorientowac się co jest na wszystkich panelach
LBO
Cytat(devnul @ 2006-04-18 22:07:29)
Cytat(dr_bonzo)
nie wydaje mi się zebyś w ciągu sekundy zdążył zorientowac się co jest na wszystkich panelach

nie wiem czemu się czepiasz szczegółów.. sad.gif
Sekunda czy dwie, nieważne. Mówimy tutaj o "rzucie okiem". Moim zdaniem to wystarczy, żeby się zorientować w tematach na zakładkach (czy buttonach na pasku) w czasie dużo szybszym, niż ich przeglądanie. Umieszczenie tematu wątku (czy nazwy akcji) w TITLE, może tylko podwyższyć przyjaznośc dla użytkownika - w każdym razie nie zaszkodzi.
devnul
może i troszkę się czepiam, ale nie uważam zeby ta sekunda (czy dwie) miała aż tak kolosalne znaczenie, zeby nie mozna było najechać myszą na odpowiedni panel i zobaczyć jego tytuł w całościw hincie.
strife
Ja jestem jak najbardziej za, nie raz się pomyliłem klikając nie ten temat co chciałem mając otwartych kilka tematów forum. smile.gif
Vogel
pomysl dr_bonzo - dobry. sma tak robie.
sugestia DeyV tez - latwo sie wtedy pogubic.

solution: rozne kolory favico - inny dla forum inny dla wiki inny dla php.pl
spenalzo
Ctrl+Tab... winksmiley.jpg
sztosz
Cytat(spenalzo @ 2006-04-18 22:31:23)
Ctrl+Tab... winksmiley.jpg

...przełącza pomiędzy kartami/zakładkami/panelami. tongue.gif

Chyba ze mamy operę, to rzeczywiście pokazuje nazy kart/zakładek/paneli.
dr_bonzo
Dzieki za przypomnienie biggrin.gif

RMB + Wheel robi to samo :DDD
Seth
Ja jestem za.
Dodatkowo mozna by zmienic favicon forum np na to:
http://binarychoice.pl/_images/tmp/favicon.ico
I juz wszystko bedzie wyrazne winksmiley.jpg
DeyV
Ten fav mi sie nie podoba.
Seth - postaraj się bardziej winksmiley.jpg
Sabistik
Cytat
Seth - postaraj się bardziej

hehe smile.gif

No to moze na bialym tle czerwony napis? Albo cos w tym stylu.
Seth
Cytat(DeyV @ 2006-04-19 12:53:11)
Seth - postaraj się bardziej winksmiley.jpg

tongue.gif

Tutaj jest darmowy i bardoz prosty edytorek online http://www.favicon.co.uk/ winksmiley.jpg
dr_bonzo
Jesli chodzi o fav'ki to proponuje zmiane tylko koloru tla -- ale taka wyrazna (rozowy itp tongue.gif)
Vogel
jesli juz to czerwony, zielony, niebieski.
bigZbig
1 Jestem za zmiana koloru tla ikonek
2 Poprzedzenie title tekstem "Forum php.pl" bedzie niepotrzebne bo tego dowiemy sie z koloru favicon
Vogel
Bastion
GrayHat
to ja jeszcze poprosze o nocache na indexie forum... zawsze jak przechodze z innej strony na forum.php.pl to musze dac jeszcze refresh zeby zobaczyc czy cos sie dzialo :/
DeyV
a to dziwne, bo mi się coś takiego nigdy, w moim FF, nie zdażyło.

Problem z nocache może być taki, że przeglądarka nie bedzie przechowywać również grafik, awatarów itp. A to w znaczący sposób spowolniłoby działanie forum.
GrayHat
@DeyV: IMHO nocache odnosi sie tylko do tekstu, gdyz grafika jest przechowywana w temporary internet files / pamieci podrecznej (jak zwal tak zwal), a element nocache odpowiada tylko za tekst. moge sie mylic ale na mojej stronie gdzie jest element nocache odswierza sie tylko tekst. IMHO warto sprobowac.

PS: dzieki za logo [:

//edit:

jeszcze jeden problem, tj. szybka odpowiedz. pod opera wysyla posta ale nie odswieza strony. niby laduje ale stoi 0/0
sztosz
Ja też bardzo proszę o "NoCache", używam FX'a 1.5.02 ale w kazdym mialem problem z index'em, zresztą nie tylko index'em ale chyba całym forum.
hwao
Przypominam ze zmiany w tym, beda bardzo mocno odczuwalne w wyszukiwarkach. Szczegolnie google która title uwaza niemal za swietosc
GrayHat
hwao: google nie zwraca uwagi na title tylko na sile strony i content...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.