Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Prosba o ocene bazy
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
phpion
// post usuniety
mhs
Nie siedzę aż tak bardzo w bazach danych by być ekspertem i ocenić Twoją strukturę, ale z tego co zauważam:

Tabela klienci:

1. Czemu tylko 20 znaków na nazwy miejscowości? Np. Grodzisk Wielkopolski już cały Ci się nie zmieści. To samo z nazwą ulicy (pewnie też udałoby się znaleźć przypadek, gdzie nazwa ulicy ma więcej niż 20 znaków).

2. Czemu na haslo przeznaczyles tylko 15 znakow? Stosujac np. md5 potrzebujesz 32 znaki. A nie stosujac funkcji skrotu to 15 znakow chyba troszeczke za malo.

Tabela stawki VAT:

1. Co jak nasi (rząd) wprowadza stawki np. 3,5%? Bedziesz musiał zmienić typ danych dla stawki. Jak na razie nie ma takiej potrzeby, ale chyba ze względów przyszłościowych lepiej dać typ decimal(5,2).

Produkty:

1. Nazwa produktu - mało znaków.

To tak z grubsza co rzuciło mi się w oczy. Dlaczego dostales 3,5? Może niedopełniłeś jakiś formalności o których tutaj nie wiemy? Może Twoja praca spadła na niższy stolik? smile.gif Jednak chyba najlepiej będzie jak porozmawiasz z wykładowcą, bo ogólnie chyba nie najgorzej jest to zrobione.

Pozdrawiam.
LBO
Dodam, że do miejscowości, należałoby (aczkolwiek nie trzeba) dodać pole z kodem pocztowym, ot tak dla rozróżnienia tych o takich samych nazwach.
jafet
Nie siedzę w bazach na poważnie winksmiley.jpg ale wydaje mi się, że odjęli Ci za to, że masz adresy i kontakty w jednej tabeli klienta. Nie pamiętam już dokładnie ale to chyba nie jest zgodne właśnie z 3 postacią normalną. Właśnie adresy i kontakty należałoby wyrzucić do oddzielnych tabel, bo na przykład jeden klient może mieć dwa adresy albo 3 kontakty - tutaj pewnie doszłaby tabela rodzaj_kontaktu. Wiem, że w praktyce to się często mija z celem ale bardzo często projekty uczelniane tak już mają - wiem to z praktyki tongue.gif

Ale jakby nie patrzeć baza wygląda ładnie i pomimo tej "usterki" dali Ci jakoś mało więc też radzę pogadać z prowadzącym.

Pozdro
phpion
mhs: Dlugosci pol to akurat wg mnie pierdolki ale dzieki za zwrocenie uwagi. Natomiast co do stawki VAT to moze ona byc takze BIGINT <lol2> nie no, wiem ze przesadzam.
LBO: takie pole jest winksmiley.jpg
jafet: no to akurat mozliwe - ale wyszedlem z zalozenia ze 1 klient mieszka w 1 miejscu smile.gif wlasnie w celu normalizacji bazy wywalilem stawki VAT do osobnej tabeli i w sumie mysle, ze teraz struktura jest odpowiednia.

Ale dzieki za odpowiedzi. Moze jeszcze ktos sie wypowie? Dodam jeszcze, ze pod wzgledem wielkosci (7 tabel) baza byla chyba nawet za duza tongue.gif hehe.
dr_bonzo
Miejscowosc powinny byc w osobnej tabeli, z ew. kodem pocztowym.
phpion
Nie zgodze sie poniewaz jedno miasto moze miec rozne kody pocztowe w zaleznosci od dzielnicy rozniace sie coprawda niewiele, no ale jednak.
PS: no ale co do miast to chyba racja...
dr_bonzo
Cytat
jedno miasto moze miec rozne kody pocztowe w zaleznosci od dzielnicy

Zgadza sie -- za wczesnie dzisiaj wstalem biggrin.gif
Jarod
Cytat(mhs @ 3.06.2006, 20:49 ) *
2. Czemu na haslo przeznaczyles tylko 15 znakow? Stosujac np. md5 potrzebujesz 32 znaki. A nie stosujac funkcji skrotu to 15 znakow chyba troszeczke za malo.

SHA1 potrzebuje 40 znaków. Jeśli hasło będzie miało 5znaków to do bazy zostanie zapisane i tak 40. A co jeśli użytkownik chciałby mieć hasło 100znakowe?
phpion
Nie no ogolne zalozenie bylo takie ze calosc obsluguje 1 osoba, kazdego uzytkownika dodaje, poweidzmy, pani sekretarka. Bo gdyby to mial byc sklep internetowy to przydaloby sie jeszcze np. pole do klucza aktywujacego konto i inne duperele.
Czytajac wasze posty nie widze zadnych razacych bledow, ktore wplynelyby na tak, moim zdaniem, niska ocene...
mhs
Cytat(J4r0d @ 4.06.2006, 19:28 ) *
SHA1 potrzebuje 40 znaków. Jeśli hasło będzie miało 5znaków to do bazy zostanie zapisane i tak 40. A co jeśli użytkownik chciałby mieć hasło 100znakowe?

Nie za bardzo wiem, co chcesz mi przekazać pisząc tego posta. Może jaśniej wytłumaczyć gdzie nieprezycyjnie wyraziłem się w cytowanych przez Ciebie słowach?

@phpion.com - Porozmawiaj z wykładowcą, jeżeli uważasz, że dostałeś zbyt niską ocenę. Być może w jego ocenie zbyt mała liczba znaków na miejscowość w poważnym stopniu dyskwalifikuje bazę danych przez co otrzymałeś taką ocenę. Trudno nam oceniać sposób oceny Twojego projektu przez wykładowcę. Może porównaj swoją pracę z innymi osobami?
phpion
Sek w tym ze ta baze zrobilem dla kogos (za buziaka smile.gif) dlatego tymbardziej mi glupio. No ale co tam. Bywa.
mhs
Cytat(phpion.com @ 5.06.2006, 16:27 ) *
Sek w tym ze ta baze zrobilem dla kogos (za buziaka smile.gif) dlatego tymbardziej mi glupio. No ale co tam. Bywa.

To było tak od razu mówić:). Pozdrawiam. PS. Ojjj... kiepsko się postarałeś... pewnie dla tego właśnie tylko buziak winksmiley.jpg
phpion
Hehe tongue.gif ale wracajac do tematu: czy ogolnie schemat bazy jest ok? Bo bym sobie od razu wykorzystywal w projektach hehe smile.gif
Jarod
Cytat(mhs @ 5.06.2006, 12:11 ) *
Nie za bardzo wiem, co chcesz mi przekazać pisząc tego posta. Może jaśniej wytłumaczyć gdzie nieprezycyjnie wyraziłem się w cytowanych przez Ciebie słowach?

Co? To było pytanie? Przeczytaj jeszcze raz dokładnie
phpion
Dobra, widze ze juz nic nowego nie zostanie wniesione do postu wiec za kilka godzinek go usune smile.gif lub moze od razu niech to admin zrobi.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.