Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Cookie - oznaczanie nowych wątków na forum
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Albert
Chciałbym z wykorzystaniem ciasteczek zrobić oznaczanie nowych, nieprzeczytanych przez uzytkownika wątków na forum np. poprzez migającą literę:

1. <blink>N</blink>

Mogę liczyć na jakieś propozycje?
mike
A ja bym chciał tak za nic BMW Z4 tongue.gif
Cytat(Albert @ 19.06.2006, 20:02 ) *
Mogę liczyć na jakieś propozycje?

Oczywiście że możesz. Przedstaw jakiś kod, pomożemy Ci. Pokombinujemy razem.
Na gotowe nie licz.

P.S.
Nie ma takiego znacznika jak <blink> w specyfikacji W3C. Doucz się HTML'a tongue.gif
Albert
Cytat(mike_mech @ 19.06.2006, 18:10 ) *
A ja bym chciał tak za nic BMW Z4 tongue.gif

Oczywiście że możesz. Przedstaw jakiś kod, pomożemy Ci. Pokombinujemy razem.
Na gotowe nie licz.

P.S.
Nie ma takiego znacznika jak <blink> w specyfikacji W3C. Doucz się HTML'a tongue.gif

Nie czekam na gotowy kod tylko na jakieś uwagi dotyczące mechaniki tego. Gdybym wiedział jakiego kodu użyć, to nie pisałbym tutaj zbędnego tematu. Oprócz użycia funcji setcookie() nic nie przychodzi mi do glowy. Ewentualnie po wysłaniu ciasteczka, jakiś if sprawdzający, czy ciasteczko istnieje, a jesli tak to wyświetlenie informacji o tym w odpowiednim temacie. Narazie nic więcej nie wiem.

Co to znacznika <blink> to stosuje go z powodzeniem na wielu stronach snitch.gif
erix
Mozesz przeciez w sesjach trzymac i potem do pliku serializowac dane zamiast ciasteczek.

Cytat
Co to znacznika <blink> to stosuje go z powodzeniem na wielu stronach

co to w ogole jest?! ;P
Ludvik
Mi do głowy przychodzą dwie strategie:
1. Zapisujesz datę ostatniej wizyty (nie ostatniego żądania...) i wyciągasz wątki z datą modyfikacji nowszą niż data odwiedzin.
2. Na początku każdej sesji zapisujesz tablicę z nieprzeczytanymi wątkami. Po przeczytaniu wątku usuwasz jego identyfikator z tablicy.

Drugie rozwiązanie daje większe możliwości, gdyż pozwala na ciągłe zaznaczanie przeczytanych wątków niezależnie od daty wizyty.
Albert
Cytat(Ludvik @ 19.06.2006, 21:16 ) *
Mi do głowy przychodzą dwie strategie:
1. Zapisujesz datę ostatniej wizyty (nie ostatniego żądania...) i wyciągasz wątki z datą modyfikacji nowszą niż data odwiedzin.
2. Na początku każdej sesji zapisujesz tablicę z nieprzeczytanymi wątkami. Po przeczytaniu wątku usuwasz jego identyfikator z tablicy.

Drugie rozwiązanie daje większe możliwości, gdyż pozwala na ciągłe zaznaczanie przeczytanych wątków niezależnie od daty wizyty.

Tak spróbuje zrobić. Dzięki!
Co do znacznika <blink> to jest to migający tekst.
mike
Cytat(Albert @ 20.06.2006, 16:39 ) *
Co do znacznika <blink> to jest to migający tekst.

Ale żes się uparł.
To że działa to nie znaczy ze jest poprawne.

Specyfikacja nie zna takiego tagu jak <blink> Stosując go piszesz niepoprawne strony.
Do migającego tekstu jest CSS:
  1. <span style="text-decoration: blink;">Tekst migający</span>
Albert
Cytat(mike_mech @ 20.06.2006, 16:34 ) *
Ale żes się uparł.
To że działa to nie znaczy ze jest poprawne.

Specyfikacja nie zna takiego tagu jak <blink> Stosując go piszesz niepoprawne strony.
Do migającego tekstu jest CSS:
  1. <span style="text-decoration: blink;">Tekst migający</span>

Nie wszyscy korzystają z css. W czym problem skoro taki znacznik działa i w niczym nie przeszkadza. Zresztą nie w tej sprawie założyłem ten temat, więc każdy może używać tego znacznika jeśli tylko ma na to ochote.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.