Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [advAjax] Odświeżanie strony
Forum PHP.pl > Forum > XML, AJAX > AJAX
Kayne
Witam

Wiem, że to może być banalny problem ale jednak...

Mam chat złożony z dwóch plików - chat.php i chatmsg.php. chat.php tworzy iframe i w tym iframie jest ładowany chatmsg.php.

chat.php posiada też funckję do dodawania nowych wiadomości.

Moje pytanie brzmi - jak odświeżać iframe bez ciągłego ładowania strony w nim? Oraz jak można (opcjonalnie) za pomocą Ajaxa wykonywać formularz z chat.php bez konieczności przeładowywania całej strony (chat.php + iframe z chatmsg.php).

Mam nadzieję, że jasno się wyraziłem - w razie czego piszcie a wyjaśnię dokładniej.
Vogel
AJAX ni ma nic do odswiezania. AJAX tylko POBIERA/WYSYLA dane i ew inicjuje kolejne funkcje/skrypty. strone odsiwezasz przy pomocy JS (a konkretnie document.getElementById(...).innerHTML i wypelniasz element na stronie). czestotliwosc odswiezania to tez JS.
Kayne
No ok, to teraz prosiłbyn o kod w JS ponieważ - w JS nigdy jeszcze nie programowałem, tylko php.

Oraz jeśli łaska prosiłbym o kod, dzięki któremu mogę wysłać z formularza (submit i text) i zeby wykonał się kod z chat.php bez koniecznosci przeładowania strony. Niestety w JS i Ajax jestem kompletnym noobem sad.gif
Vogel
Anakin.us - przyklady
generalnie przyjzyj sie "Ładowanie danych do trzech warstw" i to powinno styknac.
Kayne
No dobra, dugo z tym walczyłem (do 4 w nocy :/ ) i mi się udało :-)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.