Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [advAJAX] kodowanie tekstu - problem tylko w IE
Forum PHP.pl > Forum > XML, AJAX > AJAX
marcini82
Witam!

Czytalem wczesniejsze watki o kodowaniu, ale na ten problem odpowiedzi nie znalazlem.

Pobieram z serwera za pomoca advAJAX pewien tekst, a potem go wyswietlam na stronie poprzez document.write().
Tekst jest wysylany w ISO-8859-2, strona tak samo, ale w IE wyswietlaja sie krzaki (i tylko w IE, w FF jest ok).
W php przed wyslaniem zawartosci dalem:
  1. <?php
  2. header('Content-type: text/html; charset=iso-8859-2');
  3. ?>

ale to nie dziala na IE.

Jak w takim razie sklonic IE do poprawnego wyswietlenia tekstu?
Czy da sie to zrobic bez konwertowania go po stronie serwera na utf-8? Wolalbym zeby strona zostala w iso-8859-2.
Kayne
Miałem podobny problem więc pomyślałem, że najwyższa pora na przejście na UTF i ... cud winksmiley.jpg

Zmieniłem kodowanie z ISO-8859-2 na UTF-8 i działa poprawnie - ale nie wiem jak advAjax'owi zmienić kodowanie - o ile jemu się da i czy jest etc., nie wiem bo się na nim nie znam zbytnio.

Więc polecam: Przerzuć się na UTF-8.
marcini82
No tak, jak to na serwerze przekoduje na utf-8 i wysle to jest ok. Tyle ze wolalbym pozostac przy iso, bo caly serwis jest w iso, a poza tym to jednak standard dla polskich stron.
Caly czas mam nadzieje, ze IE da sie jednak zmusic do wyswietlenia ISO...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.