Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Propozycja] Automatyczna wyszukiwarka..
Forum PHP.pl > Inne > Opinie, ogłoszenia, pytania > Forum
NetJaro
Witajcie!

Wchodzę standardowo na forum i co widzę? Pytania, które były krążone kilka razy na forum. Oczywiście autor tematu mówił, że szukał na Google i wyszukiwarce, ale nic nie znalazł.. Cóż.. Ja osobiście nie lubię lenistwa, chociaż każdy ma w sobie coś z lenia.. ;-)) ale bez przesady!

Wpadłem na pomysł, by pomóc Moderatorom (i Administracji) jak i również Użytkownikom, którzy pragną pomóc innym. Wbudować "Automatyczną Wyszukiwarkę". Opiszę teraz, jak to wg. mnie powinno działać.
  1. Użytkownik, który poszukuje pomocy klika na przycisk do zakładania nowego wątku;
  2. Wpisuje w pole "Temat": galeria. Dalej opisuje swój problem i kończy to klikając na przycisk wysłania tematu na forum;
  3. Wtedy wdrążany jest mój pomysł: skrypt wyszukuje pod słowem "galeria" całe forum (działa to jak zwykła wyszukiwarka);
  4. Jeżeli skrypt znalazł jakiś wątek który jest związany ze słowem "galeria" pokazuje listę tematów, a jeżeli nie znalazł - wysyła temat.
Sądzę, że dzięki temu pozbędziemy się na forum zbędnych tematów i dodatkowo dzięki temu można zwiększyć rygor - Użytkownikowi, któremu nawet nie chciało się przejrzeć listy wyszukanych tematów dawało by się ostrzeżenie.

Co sądzicie na ten pomysł? Beznadziejny czy może być? Co na to Zarząd Forum?
Dzięki za sugestie!

Pozdrawiam,
Marcin Jarek.

[Dodano]
P.S. Możliwe, że przy zastosowaniu tego byłoby większe obciężenie bazy MySQL. W tym wypadku można zastosować cache które by trwało przykładowo dobę :-)\

P.S 2. Mimo, że dziś wyjeżdżam na wakacje, mam nadzieję, że wątek się rozwinie przy zaakceptowaniu pomysłu bądź zamknięty przy negatywnej odpowiedzi smile.gif

P.S 3. Oczywiście pod listą wyszukanych tematów będzie przycisk (link) by mimo wszystko wysłać temat.
elnino.pl
Idea dobra, ale myślę, że niewykonalna.

Nie zawsze jest to wina lenistwa - korzystanie z wyszukiwarki (szczególnie google) nie jest takie proste.
NetJaro
Cytat
Nie zawsze jest to wina lenistwa - korzystanie z wyszukiwarki (szczególnie google) nie jest takie proste.

Widzisz wyszukiwarkę google tutaj na forum - prawy górny róg. Wpisać tam wystarczy galeria bądź inne słowo smile.gif Proste prawda? smile.gif Wiem, że są kombinatory (operatory) w Google ale nie trzeba z nich korzystać by coś znalzć smile.gif

Niewykonywalna? Połowa roboty zrobiona - wystaczy użyć kodu wyszukiwarki, która już istnieje. A z resztą, jest to serwis, który prowadzą prawdziwi programiści i na pewno sobie poradzą smile.gif
Cysiaczek
Idea fajna i technicznie wykonalna (przynajmniej tak m się wydaje). Niewykonalne jest jednak zmuszenie użytkownika do czytania tych postów, grzebania w nich. Po prostu nie będzie mu się chciało :| . Zresztą wyszukiwanie po tematach mija się z celem, bo czesto są to tematy w stylu "php - nie działa mi", a jeszce częściej "php, nie dziela mi pomocy plis". tongue.gif Duża część tematów odnośi się również do różnych wersji php, rozszerzeń itp. Bardzo często nie znajduję przez wyszukiwarkę php.pl. Cóż. Szukam wówczas gdzie indziej.
Lepiej już każdemu nowemu użytkownikowi walnąć przed oczy banner z linkami do manuali i kursów, ew. co bardziej ciekawych topików. Jakby coś takiego wisiało przed oczyma, to może byłoby lepiej.

Pozdrawiam
NetJaro
Cytat
Idea fajna i technicznie wykonalna (przynajmniej tak m się wydaje). Niewykonalne jest jednak zmuszenie użytkownika do czytania tych postów, grzebania w nich. Po prostu nie będzie mu się chciało :|

Mi chodzi, aby pomóc mu, jak tylko można. Ma to również pomóc innym Uzytkownikom.

Cytat
Zresztą wyszukiwanie po tematach mija się z celem, bo czesto są to tematy w stylu "php - nie działa mi", a jeszce częściej "php, nie dziela mi pomocy plis". Duża część tematów odnośi się również do różnych wersji php, rozszerzeń itp.

Ja szczerze przyznam, że jest mało takich tematów - Administracja bardzo dobrze się sprawuje pod tym kątem.

Cytat
Duża część tematów odnośi się również do różnych wersji php, rozszerzeń itp. Bardzo często nie znajduję przez wyszukiwarkę php.pl. Cóż. Szukam wówczas gdzie indziej.

Bo to ma zapobiegać powtarzaniu tematów winksmiley.jpg Chyba nie myślałeś, że chcę, by to była wyszukiwarka typu Google :-))))

Cytat
Lepiej już każdemu nowemu użytkownikowi walnąć przed oczy banner z linkami do manuali i kursów, ew. co bardziej ciekawych topików. Jakby coś takiego wisiało przed oczyma, to może byłoby lepiej.

Myślisz, że to podziała?
Po pierwsze: większość Uzytkowników sądzi, że szukało..
Po drugie: myslisz, że zechce im się tam wchodzić?

Mój pomysł jest m.in po to, by ułatwić szukanie i znalezienie pomocy. Oczywiście, jeżeli ktoś przejrzy tematy wyszukane przez "Automatyczną wyszukiwarkę" będzie przycisk, by wysłac temat (o tą informację aktualnię mój pierwszy post) winksmiley.jpg
Sądze, że Użytkownik który zobaczy listę tematów podobnych do tego, który ma zamiar założyć szybciej kliknie w taki temat niz włączy wyszukiwarkę.

Czekamy na reakcję Zarządu i Administracji.

Pozdrawiam,
Marcin Jarek.
bela
Hmm, ja to widziałbym inaczej. Raczej poprzez JS, który komunikuje się z serwerem (tj. AJAX) i wyświetla podobne tematy.
nasty
z filozoficznego punktu widzemia tongue.gif to jest b. b. b. trudne, bo pytania moga byc podobne ale sie skrajnie roznic, jak np. pytanie o mysql_query ale inne zapytanie, albo z regex-ami, a to jest trudno filtrowac, najlepjej to robic jak to teraz.
NetJaro
Witajcie.

Wróciłem na jeden dzień winksmiley.jpg

Tak, ale wg. mnie można dodać możliwośc, że tylko takia "Automatyczna wyszukiwarka" będzie w działach php i działała na Użytkowników mających mniej niż 100 postów..
Trudne takie nie jest, jak mówiłem - sądze, że powinno to się opierac na aktualnej wyszukiwarce. Można użyć AJAX'a ale nie sądze, by było to z jakiegoś punktu widzenia "lepsze" niż "czysty" php - AJAX nie zawsze pasuje ;-)

Nadal czekam na reakcję Administracji.

Pozdrawiam,
Marcin Jarek.
nospor
Cytat
Nadal czekam na reakcję Administracji.

997.... halo, policja? mamy tu takiego natręta.... winksmiley.jpg

A na powaznie:
Juz kiedys byly mysli nad tym. No ale to faktycznie moze cięzko sie sprawdzic. Ci co mają mniej niz 100 postow, zazwyczha walą tematy za bardzo nie znajdujace sie w wyszukiwarce, nawet jesli to nie jest temato: "Problem, Pomocy exclamation.gif!!" smile.gif
Z drugiej strony byloby to nawet fajne, mozna by sprawdzic czy by sie sprawdzilo. Tylko pisac cos, co sie moze nie sprawdzic to nie ma komu. nawet pisac cos co moze sie sprawdzic to nie ma komu winksmiley.jpg jesli bedziesz mial checi to mozesz sprobowac.

Poki co to moze byc alert przed zalzoeniem topicu: "Ale czy juz szukales tego?" lub cos w tym stylu...
"Wielki brat patrzy.... i widzi ze nie szukales... beware of big brother" smile.gif

podsumowujac po pewnym namysle:
jesli to by bylo oparte o ajax, to byloby to nawet ciekawe rozwiązanie. na początek na forach php i przedszkole.
To kto sie podejmuje zadania? smile.gif
Cysiaczek
Idea wyświetlania każdemu nowemu użytkownikowi podobnych "pomocnych udogodnień" przestała mi się podobać, kiedy pomyslałem sobie, że można to zrobic inaczej. Czy nie byłoby dobrym rozwiązaniem filtrowanie pewnych umiejętności użytkownika przed zarejestrowaniem? Kilkanaście dni temu ktoś znalazł test na znajomość php (raczej manuala) w internecie. Gdyby taki test zrobić nawet w ograniczonym zakresie, to można by znaleźć użytkowników, którzy wogóle nie mają pojęcia o przedmiotach dyskursu na tym forum. Widzę to tak:

np. dla php może być tak

Podaj orientacyjnie jak ocenisz swoją znajomośc php
1. Czego?
2. Początkujący
3. Umiem już co nieco
4. Jestem dobry
5. Wymiatam

Teraz tak. Jak ktoś zaznaczy punkty 3-5 to można zaserwowac mu serię pytań, żeby sprawdzić, czy nie kłamie. Jak kłamie, to wtedy wysyłac powiadomienia o jakich mówi np. nospor

Ma to sens, czy nie?

Pozdrawiam
nospor
To nie ma sensu gdyz:
1) tu nie pisze sie tylko o php

2) czemu to by mialo sluzyc? ktos napisze ze jest cienias i co? co mu zrobisz? nabijesz? smile.gif za bardzo nie wiem do czego zmierzasz tym pomyslem
Cysiaczek
Podałem przykład tylko z php. Można to oczywiscie rozwinąć do pytanie bardziej ogólnego, a dotyczącego technologii internetowych wogóle (tu oczywiście nie pytasz o .NET, czy JAVE, bo forum tego bezpośrednio nie dotyczy)

Jak ktoś zaznaczy w ankiecie, że jest cienias, to będzie dostawał oczywiście te wszystkie informacje w stylu "czy już szukałeś tego na forum?" etc. Po prostu część osób, które się rejestrują ma dobre pojęcie o tym, czym jest programowaie/projektowanie/etc, i nie musi oglądać pytań w stylu "czy wiesz, że...?"

Zmierzam ku temu, aby istniała choćby częściowa filtracja użytkowników (nie chodzi o filtracje wg. ilości postów, bo to bez sensu). Można tez rozważyć, czy nie wprowadzić "helpa" jako opcji dla wszystkich użytkowników.

Forum byłoby na tyle inteligentne, że mogłoby dostowaować się do potrzeb i umiejętności konkretnych osób.

Ja chyba chcę za dużo co? laugh.gif
elnino.pl
Może jest już taki mod?

http://mods.invisionize.com/db/index.php/c/172 <- nie znalazłem, ale być może jest słabo opisany

Wieczorem pogoogluję trochę.
NetJaro
Cytat
997.... halo, policja? mamy tu takiego natręta....

tongue.gif ;-)

@nospor dzięki za reakcję :-)

Cytat
Z drugiej strony byloby to nawet fajne, mozna by sprawdzic czy by sie sprawdzilo. Tylko pisac cos, co sie moze nie sprawdzic to nie ma komu. nawet pisac cos co moze sie sprawdzic to nie ma komu jesli bedziesz mial checi to mozesz sprobowac.

Zawsze się ktoś znajdzie smile.gif Może hwao, który mnie tutaj skierował ;-))
Mógłbym spróbować, lecz stoi na przeszkodzie to, że tylko kilka razy (przy drobnych modyfikacjach) miałem doczynienia z kodem IPB.

Cytat
Poki co to moze byc alert przed zalzoeniem topicu: "Ale czy juz szukales tego?" lub cos w tym stylu..."Wielki brat patrzy.... i widzi ze nie szukales... beware of big brother"

Też dobre winksmiley.jpg W kodzie wyszukiwarki dać sesje i potem sprawdzać smile.gif

Cytat
Juz kiedys byly mysli nad tym. No ale to faktycznie moze cięzko sie sprawdzic. Ci co mają mniej niz 100 postow, zazwyczha walą tematy za bardzo nie znajdujace sie w wyszukiwarce, nawet jesli to nie jest temato: "Problem, Pomocy exclamation.gif!!"

Wtedy by się wyświetlił komunikat, żeby zmienić temat (dałoby się jakieś wyr. reg. które sprawdzają, czy w temacie nie ma exclamation.gif (razy "X") czy też słow "Pomocy" itd. Ale to troszkę inny temat winksmiley.jpg

@elnino.pl, już przeszukałem i popytałem ludzi mających doczynienia z IPB - nie znają takiej modyfikacji.

Pozdrawiam,
Marcin Jarek.
nospor
Cytat
Wtedy by się wyświetlił komunikat, żeby zmienić temat (dałoby się jakieś wyr. reg. które sprawdzają, czy w temacie nie ma exclamation.gif (razy "X") czy też słow "Pomocy" itd. Ale to troszkę inny temat

źle mnie zrozumiales. ja wlasnie napisalem ze nawet jak temat bedzie bez slowa "pomocy", to moze sie okazac ze nic nie znajdzie, bo czasami i bez slow Pomocy tematy sa produkowane bardzo "inteligentnie" winksmiley.jpg

No to wal do hwao i niech robi smile.gif

//seaquest: hwao ma inna robote, rob sam tongue.gif IPB jest bardzo proste i szybko sie mozna go nauczyć.
NetJaro
@nospor, aha smile.gif

Cytat
//seaquest: hwao ma inna robote, rob sam IPB jest bardzo proste i szybko sie mozna go nauczyć.

Nie wiem do kogo to było (do mnie czy nospora) ale jak do mnie, to mogę chętnie spróbować smile.gif Dziś wyjeżdżam znowu na działkę (wakacje mam :-) ), ale jak wrócę i będę miał źródła IPB (tzn. ktoś by mi musiał podrzucić, ew. podać skąd mogę ściągnąć) to chętnie podejmę się wyzwania.
Jak nie ma nikogo innego do roboty, to źródła proszę wysłać na netjaro@gmail.com .

Pozdrawiam,
Marcin Jarek.

P.S
(żeby nie "zapychać tematu")
@seaquest

| |
| |
| |
\ /
\ /

OK.
seaquest
Odezwij się do mnie jak wrócisz.
Nightwalker
Ja się dość dobrze znam na IPB (tzn potrafie korzystać z jego "API"), jeżeli chcecie moge Wam napisać taką modyfikacje u siebie na localhoscie...

Pozdravki
nospor
To sie odzywaj do seaquesta smile.gif
Ino migiem, na jutro ma byc gotowe winksmiley.jpg
Nightwalker
Ok, nie będe nigdzie pisał, po prostu zrobie i wyśle do Seaquest'a

A jeżeli chodzi o termin to się postaram winksmiley.jpg

//Edit

Ale zaznaczam że nie znam regextp'ów (leń mi nie pozwala się nauczyć), dlatego w razie czego zwróce się do Was winksmiley.jpg
nospor
Nie, zglos sie do sea. Dogadajcie sie co i jak, by nie bylo nieporozumien później.
Nightwalker
Ok, jeżeli to takie ważne winksmiley.jpg

@NetJaro, źródeł IPB nie można wysyłać, rozdawać etc, jest to płatny (niestety) skrypt, ale warty swojej ceny smile.gif

/*edit*/ kontaktowanie się z Sea zakończone -> oczekiwanie na odpowiedź :]
nospor
Cytat
Ok, jeżeli to takie ważne
Z doswiadczenia wiem, ze jak ktos cos robi na wlasna reke, to potem są lzy, placz i zale... jak robi nie na wlasną reke to tez są lzy i placz i zale, ale juz rzadziej winksmiley.jpg
Nightwalker
Ok, już się z Sea porozumiałem winksmiley.jpg
tylko tak jak pisałem wsześniej będe potrzebował pomocy kogoś przy regexpach... winksmiley.jpg

Tak korzystając z tematu, z czego najlepiej nauczyć się wyrażeń regularnych?
seaquest
Nightwalker: na phpedia.pl jest ciekawy artykuł na ten temat.
NetJaro
Już wróciłem, ale widzę, że @Nightwalker się tym zajął - OK.

Cytat
@NetJaro, źródeł IPB nie można wysyłać, rozdawać etc, jest to płatny (niestety) skrypt, ale warty swojej ceny

Mam wykupione (na zasadzie sponsoringu) 3 licencje IPB, jednak mało się bawiłem kodem, więc bym musiał od nowa wszystko smile.gif Ale skoro Ty się tym zająłeś to OK smile.gif
Przecież nawet jakby seaquest mi wysłał źródła nie użyłbym ich w złym celu winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.