Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [ajax] Validacja danych
Forum PHP.pl > Forum > XML, AJAX > AJAX
Maslav
Hej. Właśnie uzbrajam CMS'a w validację formulaży przy użyciu Js. Takie rzeczy jak długość, obecność stringa załatawiam po stronie Js, natomiast np. sprawdzenie unikalności loginu oraz wycinanie niedozwolonych znaków wysyłam do php. Takie rozwiązanie myślę że jest ok w przypadku panelu CMS'a gdzie nie zakładamy że użytkownik nagle postanowi ominąć formulaż i próbować zaśmiecić bazę danych. Natomiast wystawienie takiego mechanizmu zewnętrznym użytkownikom jest już niebezpieczne. Wobec tego czy zrezygnować z validacji po stronie Js i wszystko załatwiać po stronie php czy może tak jak w przypadku cmsa validować forma js+php + dodatkowa validacja przy dodawaniu do bazy? To ostatnie rozwiązanie nie jest szczególnie uciążliwe gdy mamy validację po stronie php na obiektach, ale może ktoś ma jakieś pomysły, koncepcje jak taki proces poprawnie zorganizować?
tiraeth
Hmmm, nawet JS ma opcję validacji wyrażeniami regularnymi smile.gif Myślę, że po stronie JS powinieneś sprawdzać poprawność stringa i ewentualnie wyciąć niedozwolone znaki (też można to zrobić regex'ami). Natomiast po stronie php powinieneś sprawdzić unikalność loginu, ewentualnie umieścić przycisk koło inputa z loginem "Sprawdź dostępność nazwy" i po kliknięciu przez ajax leci zapytanie do bazy danych smile.gif
Ja_Szczur
Zrozumieć obiekt RegExp w JavaScript
nie to, że się chwalę tongue.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.