Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Baza danych -> Potrzebna konstruktywna krytyka
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
Carbo
Witam

Mam następujący problem. Moim zadaniem jest stworzenie bazy danych która zostałaby oparta o mysql. Mysql zostawiam sobie na później. Teraz najważniejsze dla mnie aby stworzony schemat był poprawny. Poniżej zamieszczam schemat relacji wraz z tabelami. Zależy mi na ocenie mojego rozwiązania pod względem merytorycznym i technicznym. Tematem bazy jest biuro karier. W bazie przechowywane są informacje o Studentach/Absolwentach, pracodawcach i ofertach pracy. Głównym zadaniem bazy będzie przechowywanie danych osobowych i pełnej informacji o stanie zawodowym studentów/absolwentów. Dodatkowo w bazie będą przechowywane informacje o pracodawcy i ofertach pracy. Poniżej znajduje się link pod którym dostępna jest diagram bazy. W tabeli tbAbsolwenta która dotyczy absolwentów i studentów należy usunąć klucz „ID_Stan_Zdrowia” i dodać pole „Hasło”

Diagram

Zależy mi na tym aby użytkownicy logowali się na stronie i posiadali możliwość edycji swoich danych. W takie sytuacji będą oni musieli posiadać hasła, loginem może być adres email. W jaki sposób hasła są przechowywane w bazie? Czy są to zwykłe pola tekstowe które są zakodowane?

Z góry bardzo dziękuję każdemu za poświęcony czas i chęć pomocy. W przypadku niejasności proszę pisać a ja postaram się wszystko wyjaśnić.

Pozdrawiam Carbo
Adiasz
tak na pierwszy rzut oka to:
1. niepotrzebna relacja tbUmowa - tbPreferencje_zawodowe (co ma jedno do drugiego)
2. relacje tbPracodawca - tbSzczegoly przepnij na tbPracodawca - Oferta (pracodawca nie ma bezposrednio nic do tego ze absolwent jest zainteresowany oferta)
3. preferencje zawodowe poinny byc w tbAbsolwent bo to bez sensu ze koles ma rozne preferencje w zaleznosci od tego jaki zawod chce wykonywac
4. tbZawod powinna sie raczej nazywac cos ala doswiadczenieZawodowe a tblNazwa_zawodu zawod (zmylilo mnie to ;-))

wiezow relacji nie sprawdzalem bo przyznam ze gubie sie w Twoich oznaczeniach ;-)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.