Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: licznik online - najbardziej wydajny
Forum PHP.pl > Forum > PHP
karolski
witam, szukam licznika online jak najbardziej wydajengo obecnie uzywam go opartego o baze mysql ale jest dosyc ciezki, zastanawiam sie nad oparciem tego na pliku ale nie wiem czy to bedzie sie dorbze zachowywalo, stroan jest dosyc oblegana, moze cos poradzicie?
hwao
Najlepiej jest to napisać na bazie danych (najwydajniejsze).

Do napisania czegoś takiego trzeba dosłownie góra 3 proste zapytania do bazy danychy
erix
Hmm, można by jeszcze było zmienić typ tabeli na MEMORY; wszak RAM jest "trochę" szybszy od dysku.
pieto
Na mysql'u chyba zartujecie, to juz napewno lepsze rozwiaznie na plikach,
ale moze ktos zna jakis moduł do apacha albo jak wydobyć z informacji serwera ?
Mlodycompany
<? phpinfo(); ?> chyba to
Pilsener
Mówię z góry, że licznik oparty na pliku będzie się często zerował, gdy liczba wizyt unikalnych jest większa niż 100 dziennie - można w pewien sposób obejść ten problem tworząc mechanizm kopii bezpieczeństwa i opierając się na ciasteczkach, ale czy to wydajne? Liczniki na bazie są wydajniejsze i lepsze - napisałem kilka liczników na plikach i jeden na bazie, więc wiem co mówię winksmiley.jpg

Jeśli zależy Ci na wydajności, to zrób to banalnie - ustawiaj każdemu ciacho na 15 minut, a następnie zliczaj, ile ich jest i wyświetlaj smile.gif

Najlepiej jednak zrobić to kompleksowo - niech taki licznik zlicza nie tylko osoby online i będzie niezależny od ciateczek. Spróbuj użyć mojego:
http://forum.php.pl/Scalenie_zapytan_i_opt...ptu_t90582.html - już go testowałem i chyba nie jest tragiczny.

Tyle że on pokazuje jako "dziś" wizyty w ciągu ostatnich 24 godzin, ale łatwo to przerobić smile.gif
xbigos
A poza tym tworząc licznik na plikach nigdy nie masz pewności, że plik nie zostanie uszkodzony przy wielokrotnym zapisie.
pieto
Na bazie odpada,
za bardzo mam obciążoną stronę,
czasami online mam ponad 1000 gosci wiec ma byc wydajenie,

Moj sposob to zapis do konca pliku i przez crona co 5/10 min jego aktualizacja, mysle ze to jest najlepsze rozwiazanie,
ew cron na logach serwerowych (mam tylko jedna strone na serwerze)
mike
Cytat(pieto @ 2.04.2008, 11:59:19 ) *
Na bazie odpada,
za bardzo mam obciążoną stronę,
czasami online mam ponad 1000 gosci wiec ma byc wydajenie,
Żartujesz z tymi obawami, co?
1000 online to pierdnięcie dla bazy danych. One powstają z myślą o milionowych obciążeniach a ty martwisz się marnym tysiącem?
Moim zdaniem właśnie w takiej sytuacji powinieneś przeprosić się z bazą.
qqrq
Cytat(pieto @ 2.04.2008, 11:59:19 ) *
Moj sposob to zapis do konca pliku i przez crona co 5/10 min jego aktualizacja, mysle ze to jest najlepsze rozwiazanie,
ew cron na logach serwerowych (mam tylko jedna strone na serwerze)

Pomijam wydajność tego rozwiązania, ale strasznie kombinujesz na okrętkę. Posłuchaj kolegów i zrób to prosto na bazie danych - będzie działało jak złoto.
Kocurro
A ja proponuję napisać własny serwer WWW oferujący taką funkcjonalność. Widać, że kolega lubi niestandardowe rozwiązania a do tego lubi kopać wykopane dołki więc pomysł całkiem całkiem winksmiley.jpg

Joke to był smile.gif

A na serio - baza danych ... serwis, którym się opikuję ma piki rzędu 1 tys. osób na stronie naraz (te piki nie są częste ale się pojawiają) a baza danych to wytrzymuje.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.