Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php - lekki ot] Budowa menu na stronie
Forum PHP.pl > Forum > PHP
artur81
Tak się zastanawiam, nad menu na stronie. Chciałbym napisać w miarę uniwersalny skrypt do obsługi menu na stronie (kategorie, podkategorie). Wiadomo że najlepiej jakby były nieograniczone, ale czy jest sens na dłuższą metę? Osobiście nie wyobrażam sobie oglądania strony z 10 zagnieżdżeniami w menu... Ba, osobiście wydaje mi się że 5 poziomów zagnieżdżeń to już lekka przesada, ale mogę się mylić. Dlatego chciałbym się dowiedzieć jak Wy piszecie skrypty do obsługi menu (takie do wykorzystania np w CMS'ie, zeby user zbytnio nie wnikał w budowę, tylko wszystko ustalał przez formularze). Pytam o to bo się zastanawiam czy pisać jakiś uniwersalny czy po prostu na sztywno określić 5 poziomów zagnieżdżenia i dać sobie spokój z resztą.
athabus
Powiem szczerze, że ja zawsze pisze menu "od zera". Trudno będzie napisać jednocześnie coś uniwersalnego i wydajnego - choć nie mówię, że jest to niemożliwe. Pewnie gdyby trochę nad tym pomyśleć, to da radę.

Ja zazwyczaj stosuje zwykłe drzewko - dla wygody ograniczam ilość poziomów zagnieżdzenia. Do wczytywania takiego drzewak używam poprostu rekurencji. Osobiście raz tylko doszedłem do 4 albo 5 poziomu - gdy pisałem skypt sklepu internetowego - było tam wiele kategorii i na prawdę nie dało się ograniczyć tych zagnieżdżeń bez utraty funkcjonalności. Myślę jednak, że przekroczenie 5 poziomów to już spory wyczyn smile.gif
dr_bonzo
Przenosze z Hydepark do php
em_pl
Sprawdź to:
http://en.wikipedia.org/wiki/Tree_search_algorithm

Tutaj jest inne spojrzenie na algorytm drzewa. Nie mogę znaleźć innego źródła z tym, ale w poprzednio znalezionym artykule autor zachwalał szybkość i elastyczność
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.