Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Dodawanie wartosci tabel
Forum PHP.pl > Forum > PHP
unnament
Witam. W bazie danych posiadam tabele ilosc_sciagniec, ktora pokazuje ile razy dany plik byl sciagniety. Chcialbym zrobic tak, aby byl wyswietlany napis na stronie "Pobrań:" i ile razy sciagnieto wszystkie pliki. Nie wiem jednak jak zrobic, aby skrypt dodawal wartosci ze wszystkich pol tabeli ilosc_sciagniec.

Drugie moje pytanie. Mam w bazie danych table pt. ID. Jaki skrypt wyswietla najwieksza wartosc w tabeli id? Chcialbym, aby na stronie byl wyswietlany napis Plików: i laczna ilosc plikow w dziale download.

Prosze o opdowiedz.
Pucy
AD 1. SELECT SUM(ilosc_sciagniec) FROM tabela

AD 2. SELECT MAX(wartosc) from ID;
unnament
Dzieki winksmiley.jpg

SELECT MAX(wartosc) from ID; tego nie kapuje.

Chodzi mi oto, aby skrypt wyciagal z bazy najwieksza wartosc z tabeli id. Czyli jak mam w tej tabeli wartosc najwieksza 1523 to, aby taka z niej wyciagal winksmiley.jpg
cicik
Cytat(unnament @ 17.09.2006, 18:10:46 ) *
Dzieki winksmiley.jpg
SELECT MAX(wartosc) from ID; tego nie kapuje.

Chodzi mi oto, aby skrypt wyciagal z bazy najwieksza wartosc z tabeli id. Czyli jak mam w tej tabeli wartosc najwieksza 1523 to, aby taka z niej wyciagal winksmiley.jpg

To co kolega podał jest tym o co pytałeś (chyba). Natomiast ta liczba wcale nie musi obrazować liczby rekordów w tabeli. aby dostać liczbę rekordów w tabeli robisz:

1. SELECT count(*) FROM ID;
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.