Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: heat map, mapa pogodowa
Forum PHP.pl > Forum > PHP
hinol
Witam

Muszę wykonąc coś takiego jak mapa pogodowa, z uwzględnieniem temperatury w php, wykorzystując gd.

Pytanie jest takie czy jest mozliwe namalowanie w php i gd takiej mapy
http://pogoda.onet.pl/0,3,38,0,1,0,0,pogoda.html

i jak najlepiej to uzyskać? Szukałem wiele i nie znalazłem takiego rozwiązania w php.

Najbardziej chodzi o strefy temperatury i namalowanie izoterm z obszarem temperatur.

Więc jak ktos wie jak to zrobic to prosze o taką informacje.

Ja działałem tak: nakładałem kwadraty (małe) i potem je rozmazywalem ale to nic nie dawalo, nie bylo regularnych kształtów i za długo to trwało. (50 kwadratów 4px na 4px to 2 minuty) więc to odpada.

Probowalem funkcje takie jak:
- imageconvolution
- imagesetbrush
Strzałek
Wszystko da się zrobić, ale strasznie dużo roboty.

Nie lepiej pożywić się tą mapą z onetu i podpisać "Mapa pobrana z Onet.pl" ?
hinol
ale wlasnie chodzi o to aby stworzyc algorytm, takie jest zadanie smile.gif

pozatym jak bym mogl wziac mape z onetu to bym nie mial problemu ani zadania
macbirdie
Tak sobie pomyślałem, może nic odkrywczego, że mając taki zestaw punktów, musisz użyć jakiegoś algorytmu wypełniania obszarów zamkniętych (kubełek w paincie winksmiley.jpg ) - od każdego punktu zaczynasz wypełnianie naokoło, aż farba nie trafi w punkty innego koloru, ich jednak nie zalewa. Jeśli farba z jednego punktu się "wyleje", idziesz do następnego punktu - sprawdzasz czy nie został on już zalany. Po rozlaniu farby po całym obrazku, dostajesz różnokolorowe, jednolite obszary, dość kanciaste - możesz je w jakiś sposób powyciągać jako odrębne "placki", punkty na ich krawędziach połączyć krzywą beziera, wypełnić nowy obszar danym kolorkiem i poskładać od najzimniejszego do najcieplejszego koloru na obrazku. Jakie to proste! biggrin.gif
Pewnie jest ciekawsze rozwiązanie, ale może i moje jakoś natchnie. winksmiley.jpg

Edit: Second edition - szukasz wszystkich jednolitych obszarów algorytmem wypełniania i od razu dla uzyskanego obrysowujesz krawędź bezierem.

Edit 2: https://www.e-education.psu.edu/gened/meteo...ection2p03.html Wygląda na podejście bardziej zgodne ze sztuką tworzenia map izotermicznych (izochorycznych i innych). smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.