Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Sesja miedzy wieloma domenami.
Forum PHP.pl > Forum > PHP
thornag
Witam

Kilka miesiecy temu zalozylem podobny do tego temat. Radzono mi wtedy zrobic wlasny session handler ktory powinien pomoc. Dzisiaj kiedy w koncu zdecydowalem sie na hadlera dalej nie widze rozwiazania problemu tej samej sesji na roznych domenach a tym samym serwerze.
Seriwis ktory chcemy rozkrecic bedzie mial kilka glownych trzonow niezaleznych acz wspolpracujacych. I tak czesc sluzaca do dodawania contentu, forum, czesc tzw "community site". Chce uniknac tego ze gdy uzytkownik zaloguje sie na community site (po to by np odebrac swoje PMy uaktualnic profil itp) mogl bez przeszkod przeskoczyc do czesci kreacyjnej albo na forum bez potrzeby ponownego logowania. Jako ze wszystkie te czesci mimo iz tworza serwis sa niezalezne wiec pracuja tez na trzech roznych domenach.

Rozwiazanie session handlera mam teraz takie ze sprawdzam $_COOKIE['phpsesid'] i to jest klucz ktorym posluguje sie przy przeszukiwaniu bazy danych (rozwiazanie jak mniemam standardowe). Probowalem owo ciastko przepisac (wiedziony pewna idea hwao) z dodaniem wiekszej ilosci domen niestety nie skutkuje.

Czy ktos borykal sie z podobnym problemem ?
dr_bonzo
hmmm
ustawialo sie chyba w ciastku domene:
.domena.com

(kropka z przodu)
no chyba ze chodzi ci o zupelnie rozne domeny -- to sie nie da, ciacho jest przesylkane tylko do domeny skadprzyszlo
thornag
@dr_bonzo tak nie chodzi o domeny "domana.com" i "www.domena.com" biggrin.gif Ogolnie jestem jeszcze w trakcie przekopywania jakis artykolow co mi google pokazal, jednak maloz tego co pisza odnosi jakies skutki smile.gif Wiem ze robia to w ASP dosc bezproblemowo :/
Turgon
A nie prościej stworzyć kilka ciach dla każdej z domen ? Ale to tylko mój domysł !
thornag
@Turgon. Wlasnie dochodze powoli do tego aarambo.gif . Po przeczytaniu tutoriala Zyxa o wlasnym mechanizmie uwierzytelniania doszedlem do wniosku ze go trcohe przerobie i powonno dzialac. Jeszcze nie czas na implmentacje tego ale prawdopodobnie wysle dwa cistka o jakiejs nazwie z tym samym hashem po ktorym pozniej bede sprawdzal w bazie. W kazdym badz razie poinformuje o powodzeniu badz nie smile.gif

-----efekty-----

Wlasnie napisalem cala klase UserSession ktorej i tak potrzebuje, do tego doszedl taki maly test.

Kod pliku cookie.php na domenie www.podooch.com
  1. <?php
  2.  
  3. setcookie("test1", 1, time()+3600, '/', 'www.podooch.com');
  4. setcookie("test1", 1, time()+3600, '/', 'www.michal.donat.tonid.net');
  5.  
  6. print_r($_COOKIE);
  7. ?>

I kod pliku na domenie www.michal.donat.tonid.net
  1. <?php
  2. print_r($_COOKIE);
  3. ?>

Jak sie mozna domyslic uruchamiam najpierw pierwszy, pozniej drugi. Pierwszy drukuje mi zawartosc ciastka, drugi juz natomiast nie. Czy istnieje jakikolwiek sposob zeby przypisac cistko w jednej domenie na druga ?

P.S. Tutaj kod klasy jesli kogos interesuje. prosze nie krzyczec o sprzeganie nie jest to klasa do publikacji a przystosowana scisle do srodowiska tworzenia. :roll2:
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.