Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Różnica w interpretacji formularzy w przeglądarce IE i w Firefox?
Forum PHP.pl > Forum > PHP
lsmith
Witam.
Mam problem z pewnym fragmentem kodu php, otóż tworzę formularz w kodzie html, tyle, że kod html tworze za pomocą echo w php..Nie ma to jednak większego znaczenia. Cały problem polega na tym, że wartość $_POST w php przekazuje się bez problemu w przeglądarce Firefox ( wszystko działa jak najbardziej poprawnie) natomiast w naszej kochanej przeglądarce IE zmienna $_POST a dokładniej rzecz biorąc jej wartość nie przekazuje się wcale. Nie wiem, może ktoś spotkał się z podobnym problemem.

Please help exclamation.gif
skowron-line
questionmark.gif pokaz kawalek kodu
lsmith
  1. <form action="" method="post" name="coooos">
  2. <input type="hidden" name="submit" value="<? echo $_POST['submit']; ?>" />
  3.  
  4. echo "<tr><td><strong>L.p</strong></td><td align=\"center\"><strong>Zdjęcie</strong></td><td><strong>Marka
  5. <input type=\"image\" src=\"images/wdol.gif\" name=\"order\" value=\"marka asc\">
  6. <input type=\"image\" src=\"images/wgore.gif\" name=\"order\" value=\"marka desc\"></strong></td><td><strong>Model
  7. <input type=\"image\" src=\"images/wdol.gif\" name=\"order\" value=\"model asc\">
  8. <input type=\"image\" src=\"images/wgore.gif\" name=\"order\" value=\"model desc\"></strong></td><td><strong>Rocznik
  9. <input type=\"image\" src=\"images/wdol.gif\" name=\"order\" value=\"rocznik asc\">
  10. <input type=\"image\" src=\"images/wgore.gif\" name=\"order\" value=\"rocznik desc\"></strong></td><td><strong>Cena
  11. <input type=\"image\" src=\"images/wdol.gif\" name=\"order\" value=\"cena asc\">
  12. <input type=\"image\" src=\"images/wgore.gif\" name=\"order\" value=\"cena desc\"></strong></td></tr></form>";

powinno to działać tak, że po kliknięciu na przycisk do zmiennej $_POST['order'] powinna być przekazana jakaś wartość, która jest później użyta w zapytaniu do bazy SQL.

1. if(isset($_POST['order'])) {
  2. $sql=""; //Sortowanie wyników
  3. $sql.="SELECT id, marka, model, rocznik, cena FROM osobowe ORDER BY ".$_POST['order']." ";
  4. }

i właśnie tutaj cały problem chyba.. tak mi sie wydaje.. ale nie widze tutaj nic.. po przeładowaniu stronki w IE nie wchodzi tego 'ifa' a w Firefoxie wchodzi i wszystko działa jak najbardziej poprawnie
graft
No i co z tym problemem?

Zna ktoś odpowiedź dlaczego IE ma problem, żeby przesłać zmienną, która jest typu: image questionmark.gif?
Walcze z podobnym problemem:
http://www.forum.kasart98.com/viewtopic.php?t=18454
delfinium
Ten temat był już poruszany na wielu forach. Trzeba przyjąć do wiadomości, że w IE się tak nie da. Mi osobiście znane są tylko dwa rozwiązania, oczywiście pośrednie.

1. Zamiana wszystkich image na zwykłe button i odpowiednie ostylowanie np.
  1. style="background-image: url(http://www.mypage.com/images/down.jpg);"

2. Dodajesz jedno pole ukryte, image zamieniasz na zwykłe img a na onclick podstawiasz do ukrytego pola odpowiednią wartość i dajesz submit

Temat wałkowaliśmy na jakimś niemieckim forum z rok temu i to było jedyne rozwiązanie jakie wtedy znaleźliśmy i z tego co wiem od tamtego czasu nic się w tej kwestii nie zmieniło. Chyba, że IE7 już zwraca value dla image ale nie sądzę, poza tym nawet jeśli to i tak pozostaje kwestia użytkowników IE<7.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.