Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: problem z polska datą w skrypcie na serwerze
Forum PHP.pl > Forum > Gotowe rozwiązania > Systemy portalowe i CMS'y
promobis
sad.gif Witam wszystkich!
Zainstalowałem na serwerze skrypt sklepowy os commerce. Jednakże w dole strony i innych modułacj pokrewnych, w tym fakturze, pojawiaja sie tylko angielskie nazwy miesięcy zamiast polskich. Próbowałem wszystkich sztuczek w kodzie php w pliku: "polish.php" i nic. Wreszcie napisałem do admina serwera i odpowiedział mi:
admini z niemiec nie wgrali polskich locali (przez to chyba nie ma nazw polskich dat), Admin serwera próbował ustawiać locale na PL, ale żadna metoda nie wychodzi, poprostu nie ma wgranych polskich odpowiedników i skrypt os commerce nie wie co pisać, to pisze po angielsku. Ale da sie przerobić skrypt by zamieniał z np January na Styczeń.
Czy wobec tego jest jakaś łatka, path, czy kod zastępczy, którym mógłbym rozwiązać ten problem z datą angielską, zamiast polskiej na tym serwerze?

Podobno można to obejść np. napisac samemu funkcje pobierajaca date:

$month = array(1=>"Stycznia", "Lutego", "Marca", "Kwietnia", "Maja", "Czerwca", "Lipca", "Sierpnia", "Września", "Października", "Listopada", "Grudnia");
$dz = array("Niedziela", "Poniedziałek", "Wtorek", "Środa", "Czwartek", "Piątek", "Sobota");

$pd = date("d");
$md = date("n");
$mr = date("Y");

$dzisiaj = getdate(mktime(0,0,0,$md,$pd,$mr));
$dzien = $dzisiaj['wday'];

echo"<b>Dzisiaj jest: ".$dz[$dzien]." ".$pd." ".$month[$md]." ".$mr."</b>";

ta funkcja nie jest moja pochodzi ze strony http://www.bastek.zwa.pl/content.php?cms_id=23

Pytanie tylko do którego pliku i w którym miejscu wkleić ten kod, aby sie nie posypało?
Może ktoś mi pomóc w tej sprawie?
ghash
Ja zrobiłem to tak (fakt, że potrzebne mi to było w innej sprawie, ale...):

$data = date('D');
if ($data == "Mon"): $data = "poniedziałek";
elseif ($data == "Tue"): $data = "wtorek";
elseif ($data == "Wed"): $data = "środa";
elseif ($data == "Thu"): $data = "czwartek";
elseif ($data == "Fri"): $data = "piątek";
elseif ($data == "Sat"): $data = "sobota";
elseif ($data == "Sun"): $data = "niedziela";
endif;

Wtedy jak wywołam echo $data_zm_dz;
pojawia mi się dzień w formacie polskim:)

Miesiące również tak samo zrobiłem.
Może to pomoże.
nospor
@ghash ale on nie pyta sie jak, a gdzie. kod to on juz ma smile.gif

@Do obu panow
prosze uzywac bbcode!!!

ps: przenosze. w koncu chodzi o modyfikacje oscommerce
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.