Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Linux
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
JOHNY
Czy moglby ktos mi powiedziec jak uruchomic server mysql pod linem. Mam lina i jak wiadomo standartowo jest apache i mysql i php zainstalowane. Juz uruchomilem apacha i pozostalo mi tylko uruchomienie mysql a nie wiem gdzie go skonfigurowac zeby trybil z tego co patrzylem to nie ma bazy i trzeba cos uruchomic i powipisywac zeby trybilo a nie bardzo wiem co. Jesli sie komus udalo uruchomic serv mysql pod linem niech napisze co trzeba zrobic po koleji
uboottd
Nie ma z tym wiekszego problemu.
Zalozenie nowych baz danych:
Kod
$ mysql_install_db

Skrypt od razu tez Ci podpowie jak zmienic haslo i odpalac serwer o ile nie robia to skrypty startowe dystrybucji.
JOHNY
OK dzieki zaraz sprawdze i jak cos nie bede wiedzial dam znac smile.gif
edit 1

no cos takiego mi wyskakuje

Can't connect to local MySQL server through socket '/var/run/mysql/mysql.sock' (111)
uboottd
Masz albo blad w konfiguracji, albo nie masz katalogu /var/run/mysql/, albo uzytkownik z ktorego chodzi serwer nie ma tam praw zapisu albo serwer nie startuje (powodu szukaj w logu, nazywa sie on <nazwa_maszyny>_err)
JOHNY
no to nie wiem bo wszystko jest OK raczej moze byc cos z konf

/usr/libexec/mysqld: Can't not find file './mysql/host.fm' (errno: 13)
uboottd
Typowe przyczyny:
-niezainicjowana baza
-zle prawa/wlasciciele plikow
-zla sciezka w ogole

najlepiej zrob tak: spojrz do konfiga, zobacz gdzie jest ustawiony datadir, po czym daj komende
Kod
su mysql

i sprobuj wejsc do tego katalofu i odczytac te plikli.
JOHNY
chown na mysql jest wlasciciel mysql grupa mysql takze sadze ze zamyka dlatego bo ja nie mam takiej grupy i nie wiem jaka dac hmm w zasadzie to samo powinno sie zrobic
jak dopalam ./mysqld to mi cos takiego pisze

root@blebleble smile.gif:/usr/libexec# ./mysqld
Fatal error: Please read "Security" section of the manual to find out how to run mysqld as root!
031001 16:14:51 Aborting

031001 16:14:51 ./mysqld: Shutdown Complete

next
root@bleee:/usr/bin# ./mysqladmin -u root -p haslo
Enter password:
./mysqladmin: connect to server at 'localhost' failed
error: 'Can't connect to local MySQL server through socket '/var/run/mysql/mysql.sock' (111)'
Check that mysqld is running and that the socket: '/var/run/mysql/mysql.sock' exists!
uboottd
mysqla nie uruchamia sie binarka mysqld, tylko skryptem mysqld_safe (lub safe_mysqld jesli dla 3.xx.x)

Inaczej masz kupe rzeczy nie poustawiane i potem takie efekty...
JOHNY
Cytat
mysqla nie uruchamia sie binarka mysqld, tylko skryptem mysqld_safe (lub safe_mysqld jesli dla 3.xx.x)

Inaczej masz kupe rzeczy nie poustawiane i potem takie efekty...

Hmm OK dzięki jak co to jeszcze napisze jakby coś było nie tak
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.