Mam pewien problem z przechodzenie po drzewie xml, które przedstawiam poniżej,
<data> <unit calendar="1"> <component id="1"> <history> <tuple> <value id="2">XXXXXXX</value> <value id="4">XXXXXXX</value> </tuple> </history> </component> <component id="7"> <history> <value id="7"/> </history> </component> <component id="9"> <history> <value id="9">XXXXXXX</value> </history> </component> <component id="10"> <history> <tuple> <value id="11">XXXXXXX</value> </tuple> </history> </component> <component id="14"> <history> <tuple> <value id="15">XXXXXXX</value> <value id="16">XXXXXXX</value> <value id="17">XXXXXXX</value> <value id="18">XXXXXXX</value> <value id="19">XXXXXXX</value> </tuple> </history> </component> <component id="20"> <history> <tuple> <value id="21">XXXXXXX</value> <value id="22">XXXXXXX</value> <value id="23">XXXXXXX</value> </tuple> </history> </component> <component id="24"> <history> <value id="24">XXXXXXX</value> </history> </component> <component id="25"> <history> <value id="25">XXXXXXX</value> </history> </component> <component id="26"> <history> <tuple> <value id="27">XXXXXXX</value> <value id="28">XXXXXXX</value> <value id="29">XXXXXXX</value> <value id="16">XXXXXXX</value> <value id="30">XXXXXXX</value> <value id="31">XXXXXXX</value> <value id="32">XXXXXXX</value> <value id="34">XXXXXXX</value> <value id="35">XXXXXXX</value> </tuple> </history> </component> <component id="38"> <history> <value id="38">XXXXXXX</value> </history> </component> <component id="43"> <history> <tuple begin="2006-04-01"> <value id="44">XXXXXXX</value> <value id="45">XXXXXXX</value> </tuple> </history> </component> <component id="46"> <history> <value id="46">XXXXXXX</value> </history> </component> <component id="47"> <history> <value id="47">XXXXXXX</value> </history> </component> <component id="49"> <history> <value id="49">XXXXXXX</value> </history> </component> </unit> <unit id="XXXX"> </unit>
Co potrzebuję uzyskać ?
Powyższe drzewo zawiera 'n' obiektów UNIT, a każdy z nich może zawierać do 49 elementów COMPONENT, a każdy z nich jeden lub kilka obiektów VALUE.
Potrzebuję przechodząc przez drzewo jednego obiektu UNIT wyświetlić wszystkie jego obiekty component wraz z wszystkimi obiektami VALUE w jednej lini.
Dobrze by było gdybym mógł ograniczyć się do wyświetlania dla np wszystkich UNIT pewnego zakresu obiektów COMPONENT (np id 7-9) wraz z wszystkimi obiektami VALUE.
Moje wypociny:
<?php $dane_value = $xml -> xpath('/document/data/unit/component/history/tuple/value'); foreach($dane_value as $val) { { } else { } } ?>
Problem jest jeszcze taki chciałbym aby linie mi się wyświetlały dla każdego UNIT oddzielnie, a otrzymuje jednym ciągiem wszystkie VALUE.
Probowałem ograniczyć linie wyświetlania do ostatniego VALUE w COMPONENCIE, ale nie w każdym UNIT występują COMPONET / VALUE o wszystkich id.
Mam nadzieje, że w miarę przystepny sposób napisałem o co mi chodzi.
Pozdrawiam