Jakiś szczególnie zielony w php nie jestem ale jednak ze stworzeniem samodzielnych skryptów!

Wpadłem na pomysł, edytowania plików (kodów źródłowych) z poziomu przeglądarki. Będzie to wygodniejsze od ciągłego ściągania i wgrywania plików na serwer, zaoszczędzi nam trochę serwer.
Zabrałem się do tego, pisząc kod w którym był formularz z rozwijaną listą plików znajdujących się na serwerze, niestety nie potrafię już napisać kodu który takową listę generował by sam. Treść wybranego pliku był przekazywany do <textarea>, gdzie miałby być następnie edytowany. I zamiast, zapisywać go pierw powinien być podgląd a następnie możliwość zapisu. Świetnie było by gdyby składnia byłaby kolorowana.. ale to już chyba sfera marzeń.
Czy do tego celu można użyć TinyMCE przerobionego w taki sposób aby spełniał w/w funkcje? Jak to zrobić?
Może ktoś stworzył by gotowe rozwiązanie, a może już takie istnieje?
Wszystko co znalazłem na tym forum jest przedpotopowe lub wogóle nie działa, zamykano tylko tematy podając linki do innych tematów. Teraz tematy wygasły więc postanowiłem założyć ten i stworzyć coś z wami.
Będę hiperwdzięczny za pomoc mi w tej sprawie.