wiec tak:
uzytkownik ma formularz w ktorym moze dodawac dane. dwie opcje w tym formularzu moga byc dodawane wieloktronie (np. uzytkownik wybiera z listy rozwijanej/wpisuje w oknie wina 'czerowne', klika dodaj-pojawia mu sie to na dole w tabeli, wpisuje 'biale' klika 'dodaj' i w tabeli na dole ma juz dwa rodzaje wina). gdy juz doda tyle wartosci ile chce moze je wrzucic do bazy. dane z okien przy ktorych mozna dodawac wieloktronie, sa trzymane w tablicach sesyjnych.
przedstawie fragment kodu:
<?php $tablica_jeden=$_SESSION['cc']; //tu sie znaduje rozne dane, np. rodzaje win (biale, czerwone, etc) $tablica_dwa=$_SESSION['bb']; //tu sa jakies inne dane, rowniez w liczbie mnogiej $values=''; for($i=0; $i<count($tablica_jeden); $i++) { $values .="(1,'{$tablica_jeden[$i]}','{$tablica_dwa[$i]}'),"; } $zapytanie02="insert into tabela (wartosc_stala, kolumna_jeden,kolumna_dwa) values$values"; ?>
ladnie mi to dziala i bez problemow, mam u siebie postgresa 8. jednak skrypt ten musze umiescic na innym serwerze. i tam, w momencie gdy tablice $_SESSION['bb'] i $_SESSION['cc'] zawieraja wiecej niz jedna dana pojawia mi sie blad:
Cytat
Warning: pg_query() [function.pg-query]: Query failed: ERROR: syntax error at or near ","
jak wyswietle sobie zapytanie to otrzymam:
Cytat
insert into tabela (wartosc_stala, kolumna_jeden, kolumna_dwa) values(1,'1','123'),(1,'2','454564'),(1,'4','444');
nie mam pojecia czemu na tamtym serwerze tak sie dzieje.. u mnie sie nic nie krzaczy.. czy moze to byc wina starszej wersji postgresa na tamtym serwerze?
oraz czy ktos z Was zna jakies alternatywne rozwiazanie by chodzilo to rowniez tam?
z gory dzieki za sugestie!
pzdr!