Korzystam z szablonow Smarty, dopoki caly plik HTML byl w jednym pliku .tpl.html nie bylo problemow z kodowaniem (UTF-8 stosuje). Gdy natomiast przenioslem sobie powtarzajace sie fragmenty do plikow header i footer, to kodowanie calkowicie sie 'rozwala' w glownym pliku z contentem. W headerze mam otwarcie tagu html i cala sekcje head. W manualu przyklad z include file jest w sumie po sekcji head...
Sprobowalem do pliku z contentem wrzucic taka linijke:

<meta http-equiv="Content-type" content="text/html; charset=UTF-8" />

Poprawa byla...jednak ma sie to nijak ze skladnia (meta poza sekcja head)

Rozwiazaliscie to w jakis sposob ? Czy po prostu w kazdym
templacie macie html, head i w przypadku gdy zechcecie sobie zmienic np. kodowanie, albo keywords to zmieniacie to we wszystkich plikach ?

Dodam, ze z poziomu php najpierw renderuje szablon (fetch)

EDIT (22-04-07):

Solucja: Nikt nie odpisywal przez ponad tydzien, wiec musialem samodzielnie stawic czolo temu problemowi.
Jezeli ktos bedzie mial podobny problem, mam nadzieje ze ta solucja oszczedzi mu kilka godzin testow. Rozwiazania sa dwa:

1. Stosowac w kazdym pliku naglowek otwierajacy html, head , pozniej meta ustawiajace charset includowac drugi plik header-a zawierajacy pozostale meta, otwierajace body, itp... - meta z charset w kazdym glownym pliku rozwiazuje problem... ale jest tez lepsze rozwiazanie

2. Zmienic rozszerzenia szablonow .tpl.html na .tpl ... wszystko pieknie dziala...sam nie wiem dlaczego zaczalem stosowac wersje tpl.html... jakas ksiazka albo artykul tak sugerowal i wzialem przyklad z tego :/