Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Galeria w PHP - jak zrobić? - propozycja artykułu
Forum PHP.pl > Forum > Gotowe rozwiązania
bemol
Szukałem bardzo wiele artykułów dotyczących właśnie galerii w PHP i znalazłem, ale mało profesjonalne. Chodzi mi o galerię, do której zdjęcia będzie można dodawać z poziomu przeglądarki, a nie ftp (czyli takie jakie znalazłem). Wiem, że jest bardzo dużo skryptów (darmowych) z galeriami. Ale tutaj nie chodzi by mieć coś gotowego. Dopiero uczę się PHP i jestem ciekawy jak się krok po kroku tworzy taką galerię. Czekam na odpowiedź, ew. // komentarz smile.gif
Łukasz O.
zdjecia
id_zdjecia | tytul | plik (1 | Miasto nocą | city_dark.jpg)

zdjecia_albumy
id_zdjecia | id_albumu (1 | 1)

albumy
id_albumu | nazwa | katalog (1 | Miasto | "./galerie/city")

zdjecia_komentarze
id_komentarza | id_autora | id_zdjecia | id_albumu | komentarz (1 | 0 | 1 | 1 | "Świetne zdjęcie") (0 to predefiniowany gość, jeśli udostępnisz komentowanie niezalogowanym)

zdjecia_opisy
id_opisu | id_zdjecia | id_albumu | opis (1 | 1 | 1 | "zdjęcie robione w trakcie spaceru")

od strony administratora
panel dodawania zdjęcia: pole "tytul" (tytuł zdjęcia pod jakim będzie widoczne w albumie), pole "nazwa pliku" (gdybyś chciał zmienić nazwę wgrywanego pliku w locie), pole "plik" (do wgrania zdjęcia) no i pole "opis' na Twój opis wgrywanego zdjęcia

plik wrzucasz na serwer -> przechodzi przez skrypt zmniejszający i kopiujący do odpowiedniego katalogu

i to w zasadzie koniec - resztę musisz sobie sam dostosować do własnych potrzeb

struktura tej przykładowej bazy może nie jest super optymalna, ale pozwala na dość dużo, więc dużo kłopotów nie powinno z nią być
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.