Witam. Mam pytanie zwiazane z instalacja PostgreSQL pod Winda XP. Cos mi sie zwalilo i nie moge zainstalowac Postgresa przez pliki instalacyjne. Mam wobec tego pytanie czy mozna jakos uruchomic Postgresa z pakietu plikow binarnych ale nie w wersji instalacyjnej lub prosze o instrukcje jak to zrobic przez Cygwina.
Wielkie dziekuje za kazde info.
Pozdrawiam.
PS:
Niemoznosc zainstalowania Postgresa z plikow instalacyjnych objawia sie tym ze przy uruchomieniu pliku Postgresql-8.2.msi wybieram jezyk instalacji i kopa, instalator nie przechodzi do natepnych etapow.
Witam ponownie.
Szkoda ze nikt nie chce podzielic sie wiadomosciami zwiazanymi z instalacja PostgreSQL pod Windowsem, chyba ze nikt nie uzywaz Postgresa pod Winda, w taki razie rozumiem. Ja troche pomeczylem temat. Nie udalo mi sie zainstalowac PostgreSQL pod Winda bo przy koncu instalacji wywala mi blad ze nie moze uruchomic Initdb. Dodam ze instalowalem Postgresa nie przez Cygwin ale plikami instalacyjnymi czyli z rozszerzeniem msi. W ogole mialem i mam problem z tymi plikami tzn cos wiesz mi sie instalator msiexec przy uruchamianiu plikow z rozszerzeniem msi ale mniejsza z tym. Znalazlem w sieci wersje Postgresa 8.3 postgresql-8.3-dev1.zip i ta wersja dobrze dziala z instalatorem. Teraz to co udalo mi sie ustalic:
Dodawanie/usuwanie uzytwonikow w Windowsie XP wykonuje uruchamiajac konsole czyli cmd.exe w okienku uruchom. Dalej w konsoli wpisuje: net user i mam liste uzytkownikow. Kazdego z nich mozna usunac, zmienic wlasciwosci uzytkownika itd. Czyli jezeli podczas instalacji wyskoczy nam komunikat ze uzytkownik juz istnieje i nie moze byc ponownie utworzony, rzecz z ktora troche sie pomeczylem, trzeba wejsc w konsole cmd i usunac uzytkownika wtedy podczas ponownej instalacji Postgresa ten blad nie powinien sie juz pojawic. Ten etap udalo mi sie przejsc. Niestety caly czas nie moge pokonac bledu ktory wyskakuje mi tuz pod koniec instalacji a ktory zwiazany jest z tworzenim klastra bazodanowego przez initdb.exe. Caly czas wyskakuje mi info ze initdb nie moze utworzyc tego klastra. Wyglada on mniej wiecej tak: Failed to run initdb: 1!
Nie wiem jak to przejsc. Przeszukalem troche stron w necie ale nic konkretnego nie znalazlem wiec jezeli mieliscie stycznosc z tym problemem i jakos sobie z nim poradziliscie to napiszcie jak. Wtedy i ja i inne osoby ktore beda mialy problemy z instalacja PostgreSQL beda mogly je rozwiazac.
Pozdrawiam.