Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem z instalacja Postgresa pod Windowsem XP
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > PostgreSQL
wilkolaski
Witam. Mam pytanie zwiazane z instalacja PostgreSQL pod Winda XP. Cos mi sie zwalilo i nie moge zainstalowac Postgresa przez pliki instalacyjne. Mam wobec tego pytanie czy mozna jakos uruchomic Postgresa z pakietu plikow binarnych ale nie w wersji instalacyjnej lub prosze o instrukcje jak to zrobic przez Cygwina.
Wielkie dziekuje za kazde info.
Pozdrawiam.

PS:
Niemoznosc zainstalowania Postgresa z plikow instalacyjnych objawia sie tym ze przy uruchomieniu pliku Postgresql-8.2.msi wybieram jezyk instalacji i kopa, instalator nie przechodzi do natepnych etapow.

Witam ponownie.
Szkoda ze nikt nie chce podzielic sie wiadomosciami zwiazanymi z instalacja PostgreSQL pod Windowsem, chyba ze nikt nie uzywaz Postgresa pod Winda, w taki razie rozumiem. Ja troche pomeczylem temat. Nie udalo mi sie zainstalowac PostgreSQL pod Winda bo przy koncu instalacji wywala mi blad ze nie moze uruchomic Initdb. Dodam ze instalowalem Postgresa nie przez Cygwin ale plikami instalacyjnymi czyli z rozszerzeniem msi. W ogole mialem i mam problem z tymi plikami tzn cos wiesz mi sie instalator msiexec przy uruchamianiu plikow z rozszerzeniem msi ale mniejsza z tym. Znalazlem w sieci wersje Postgresa 8.3 postgresql-8.3-dev1.zip i ta wersja dobrze dziala z instalatorem. Teraz to co udalo mi sie ustalic:
Dodawanie/usuwanie uzytwonikow w Windowsie XP wykonuje uruchamiajac konsole czyli cmd.exe w okienku uruchom. Dalej w konsoli wpisuje: net user i mam liste uzytkownikow. Kazdego z nich mozna usunac, zmienic wlasciwosci uzytkownika itd. Czyli jezeli podczas instalacji wyskoczy nam komunikat ze uzytkownik juz istnieje i nie moze byc ponownie utworzony, rzecz z ktora troche sie pomeczylem, trzeba wejsc w konsole cmd i usunac uzytkownika wtedy podczas ponownej instalacji Postgresa ten blad nie powinien sie juz pojawic. Ten etap udalo mi sie przejsc. Niestety caly czas nie moge pokonac bledu ktory wyskakuje mi tuz pod koniec instalacji a ktory zwiazany jest z tworzenim klastra bazodanowego przez initdb.exe. Caly czas wyskakuje mi info ze initdb nie moze utworzyc tego klastra. Wyglada on mniej wiecej tak: Failed to run initdb: 1!
Nie wiem jak to przejsc. Przeszukalem troche stron w necie ale nic konkretnego nie znalazlem wiec jezeli mieliscie stycznosc z tym problemem i jakos sobie z nim poradziliscie to napiszcie jak. Wtedy i ja i inne osoby ktore beda mialy problemy z instalacja PostgreSQL beda mogly je rozwiazac.
Pozdrawiam.
Sedziwoj
Z tego co mi wiadomo postgresql musi pracować jako usługa użytkownika który niema praw administratora, więc trzeba sobie takowego stworzyć.
Twój problem może być właśnie z tym związany, tzn. czy ten użytkownik na którym chodzi usługa ma odpowiednie prawa dostępu do potrzebnych katalogów?
prond
Prawdopodobnie ~sedziwoj ma rację - to kwestia praw do katalogów.
Znalazłem w necie taki artykuł : http://pginstaller.projects.postgresql.org...indows.html#3.4

Masz tam w sekcji 3.4 opis rozwiązania Twojego problemu.
wilkolaski
Kurcze probowalem tego co napisaliscie i efekt jest taki ze podczas uruchomienia initdb przy roznych czynnosciach jakie wykonuje wtedy postres jest "ok" a przy creating conversions mam
FATAL: could not load library "C:/program files/postgresql/8.3-dev1/lib/ascii_and_mic.dll": unknown error 14001
child process exited with exit code 1
Co wy na to ? Dodam ze ta biblioteka jest w tym katalogu.
Ja juz sie zmeczylem probami zainstalowania postgresa pod winda. Jak mozecie doradzic co dalej z tym zrobic albo napiszecie wskazowki jak krok po kroku zainstalowac postgresa to jeszcze powalcze, jak nie to na jakis czas daje sobie spokoj smile.gif bo potem pewnie i tak wroce do tematu.
Pozdrawiam.
Sedziwoj
Miałeś już PG zainstalowane?
Spróbuj pokasować pliki, te co mógł instalator utworzyć, tmp itp i wtedy zainstalować.
No i pogrzeb w internecie np. google, bo patrzyłem, ale dla takiego samego błędunnic nie znalazłem, ale możliwe że ktoś już miał ten problem.
A dlaczego bierzesz 8.3dev nie lepiej http://www.postgresql.org/ftp/binary/v8.2.4/win32/ ?
wilkolaski
Wiesz wziolem 8.3dev bo tylko ta wersja moze mi sie instalowac. Jak proboje 8.2.4 to po przejsciu etapu wyboru jezyka instalator tak jakby sie wiesz tzn nic sie nie dzieje a w podgladzie uruchomionych procesow mam wtedy uruchomione dwa procesy msiexec.exe Tak swoja droga to nie wiem co sie stalo bo jakis czas temu udalo mi sie dobrze zainstalwoac Postgresa w wersji 8.2.4 ktory normalnie dzialal. Potem cos mnie podkusilo zeby go odinstalwoac i zainstalowac ponownie i wtedy zaczely sie klpoty z instalacja. Dodam na koniec ze uzywam Windowsa XP Home. Powalcze jeszcze i zobacze co z tej walki wyjdzie.
A tak w ogole to wiekie DZIEKUJE ze pomagasz razem z prond.

Oki udalo sie zainstalowac POstgreSQL 8.2.4 biggrin.gif
Zrobilem tak:
Uruchomilem konsole wpisujac CDM w Start>Uruchom. Potem wpisalem msiexec /i "c:\temp\postgresql-8.2.msi" i poszlo tzn znowu mialem problem z niemoznoscia przejscia dalej niz etap wyboru jezyka. Tak jak pisalem w uruchomionych procesach wylaczylem jeden z uruchomionych msiexec.exe ktore pojawily sie po rozpoczeciu instalacji postgresa potem przy wyborze modulow wybralem: pgAdmin support, B-tree GiST, Integer Array, Integer Aggregator i jakos to poszlo. Nie wiem czego teraz sie zainstalowal ale wazne ze dziala smile.gif
Jeszcze raz dziekuje Sedziwoj i prond za pomoc.
Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.