Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: insert/select
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > PostgreSQL
dziobak
nie wiem czy takie cos jest mozliwe ale podejzewam ze tak winksmiley.jpg czy istnieje taka mozliwosc ze podczas wykonywania zapytania SELECT pauzuje sie zapytania INSERT?? bo do bazy wplywa mi co 5 min okolo 60 tys rekordow i strasznie to spowalnia selecta.... wiem ze podczas np. dodawania indexu sa pauzowane pwszystkie operacje...
Zbłąkany
Proponuję przejrzeć informacje o izolacjach tranzakcji smile.gif
dziobak
dzieki smile.gif
mam jeszcze jedno pytanie... mam kolumne typu int i chcialbym pobrac selectem dodane do siebie wartosci, jak moge to zrobic??
pawel_k
sum() ?
dziobak
wrrrr, przegapilem to ohmy.gif dziekuje smile.gif

ok mam ta tranzakcje, ktora wyglada tak:

1. begin;
  2. LOCK TABLE netflow IN exclusive mode;
  3. SELECT sum(doctets) FROM netflow WHERE ((srcaddr = '62.108.180.240') AND (unix_secs < '1180514580') AND (unix_secs >= '1180507580'));
  4. commit;

w psql'u wszystko dziala pieknie, mam wynik sum, ale jak robie to z poziomu przegladarki to nie dziala... wynik jest pusty... co moze byc bledem?? dodam ze probowalem tez ustawic blokade na 'share mode'...
Sedziwoj
Może napisz funkcję do tego?
dziobak
w tym rzecz ze musze miec zablokowana baze dla insertow bo strasznie mi spowalniaja pobieranie danych... a co do funkcji to jestem zielony... moglbys mi napisac przyklad takiej funkcji, to bede mogl sie pouczyc na jej przykladzie...
Jabol
Jakim kodem robisz to w przegladarce? I co to znaczy w przegladarce? PGA? PHP? PDO?
dziobak
korzystam z PHP
SongoQ
Wydaje mi sie ze tutaj nie chodzi o izolacje 2 transakcji tylko ze samo wrzucanie wilu rekordow pociaga za soba pewne operacje takie jak budowa indeksu przetwarzanie ktore powoduje spore obciazenie CPU co za tym idzien oberacje DQL trwaja wtedy dlugo.
Jabol
No to pokaż ten kod.
dziobak
dobra juz wiem jak blokowac, teraz tylko pytanie, ktora metoda bedzie dla mnie najlepsza?? probuje na SHARE I EXCLUSIVE, ladnie blokuje insert, ale jezeli sa dwa selecty to jeden z nich jest tez blokowany...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.