Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: filmy z youtube lub video.google.com
Forum PHP.pl > Forum > PHP
pero
witam
mam pewien problem, szukam po sieci odpowiedzi i nie moge znalezc :/
Musze napisac skrypt taki jak na bzdury.pl przy dodawaniu filmiku z youtube
Podczas dodawania podaje sie jedynie url do danej pozycji a cala reszta jest sciagana automatycznie (tytul, opis, miniaturka). nie wiem jak cos takiego zrobic
prosze o pomoc
starach
1. Wchodzisz na stronę z filmikiem.
2. Wyświetlasz źródło dokumentu.
3. Znajdujesz znacznik embed
4. Analizujesz kod i piszesz przechwytywanie tagu za pomocą na przykład prega
5. Źródło dokumentu pobierasz na przykład przez fopen()
sagittariuspl
fopen? nie działa to tylko na lokalnych plikach? lepszym rozwiązaniem jest curl
pero
tez myslalem o fopen ale nie dziala :/
curl ? jeszcze nie korzystalem z tego
dzieki
poczytam i sprawdze smile.gif
starach
fopen

(PHP 4, PHP 5)

fopen — Otwiera plik lub URL
(...)
Jeśli PHP zdecyduje, że nazwa_pliku określa zarejestrowany protokół i ten protokół jest zarejestowany jako sieciowy URL, PHP sprawdzi allow_url_fopen czy jest włączone. Jeśli jest wyłączone (off), PHP wyświetli ostrzeżenie i wywołanie fopen zakończy się niepowodzeniem.

<--- http://pl2.php.net/manual/pl/function.fopen.php --->
<--- http://pl2.php.net/manual/pl/function.fopen.php --->

edit(dół)>
Tutaj był mój zgryźliwy komentarz dotyczący wypowiedzi poniżej.
Postanowiłem go skasować bo nie mam ochoty wdawać się w nic niewnoszące gadki.
Pozdrawiam i dla mnie to jest koniec tematu jak zwykle ja nie mam racji. smile.gif
sagittariuspl
dzięki za wycięcie manuala, ale to nic nie wnosi do dyskusji angrysmiley.gif
zadaniem programisty nie jest napisanie skryptu, który będzie możliwy do uruchomienie tylko na jego localu, ale na każdej maszynie. jak sam pewnie zauważyłeś twoja funkcja działa tylko w jednym przypadku, który coraz cześciej nie występuje na popularnych hostingach. curl został wymyślony do pewnego celu, więc korzystajmy z niego
1010
zawsze jeszcze można skorzystać z file_get_contents" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual
sagittariuspl
niestety i to jak fopen działa dosyć wybiórczo - zależy na jakim serwerze. prawda, curl też musi być zainstalowany, ale to już najczęściej jest w przeciwieństwie do dwóch powyższych funkcji
1010
musiało mi się pomylić biggrin.gif Z przyzwyczajenia bo u mnie działa biggrin.gif
Sopnet
Cytat(sagittariuspl @ 31.05.2007, 22:42:01 ) *
zadaniem programisty nie jest napisanie skryptu, który będzie możliwy do uruchomienie tylko na jego localu, ale na każdej maszynie.

Powaliles mnie tym stwierdzeniem biggrin.gif Ciekaw jestem jak sobie radzisz w przypadku gdy nie mozesz skorzystac ani z curl ani z fopen. Pamietaj, ma dzialac na kazdej maszynie biggrin.gif
sagittariuspl
u mnie na localu też. na moim opłaconym hostingu wieczorem wrzuciłem pewnego dnia skrypt i napisałem do klienta by zobaczył, a on mi odpisał, że widzi tylko błędy - przez noc zmienili configa apache. gdybym od razu użył curl nie byłoby problemu, dlatego uważam to za lepsze wyjście - na pewno będzie działać

edit: @Sopnet wiesz o czym piszesz? może zawęź warunki do napisania skryptu php, gdy na serwerze nie ma jego obsługi i oczywiście wszystko ma działać
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.