Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML+CSS] Formularze
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
prond
Witam,

http://weblog.axent.pl/examples/forms/index.php

chciałbym Wam dać do oceny formularze, zwłaszcza sposób pakowania inputów i labeli:
- czy można wybrać bardziej odpowiednie tagi,
- czy można czytelniej opisać elementy klasami CSS, czy ID
- czy można bardziej elegancko zaimplementować tooltipy

Generalnie chodzi mi o wypracowanie jakiegoś "standardu", którego bym się trzymał przy kolejnych projektach.
bigZbig
http://validator.w3.org/check?verbose=1&am...rms%2Findex.php

Jak widzisz można by tu jeszcze cos poprawic, ale to kwestia wygody.
prond
Błędy związane z dublowaniem się ID są związane z tym, że wstawiłem na raz kilka głównych formularzy.

Chciałbym jednak pozbyć się ostrzeżenia związane z występowaniem znaczków < i > w atrybutach (tak się dzieje dla tooltipów). Czy macie jakieś pomysły ?
pawel_k
masz nawet w validatorze odpowiedź smile.gif

This message may appear in several cases:
* You tried to include the "<" character in your page: you should escape it as "&lt;"
siemakuba
Hm, całkiem całkiem ;)
Małe uwagi:
  • Zamiast robić divitis, możesz kolejne elementy formularza umieszczać jako elementy listy numerowanej.
  • Nie wiem, czemu cała zawartość fieldset jest dodatkowo opakowana divem?
    1. <br />
    ?
    1. <a class="tooltip-for-input" onmouseout="hideTooltip()" onmouseover="showTooltip(event,'Podany adres email będzie wykorzystywany jako <b>login do systemu</b>');return false">?</a>

vs.
    1. <a class="tooltip-for-input" title="Podany adres email będzie wykorzystywany jako <b>login do systemu</b>">?</a>
    + chwytanie zdarzenia w zewnętrznym kodzie JS. JS powinien być nieinwazyjny!
  • Cytat
    Wyrażam zgodę na przetwarzanie udostępnionego adresu poczty elektronicznej, w zakresie:
    i pod spodem lista. Która nie jest listą... dlaczego? ;)

pozdr.
prond
Cytat
Zamiast robić divitis, możesz kolejne elementy formularza umieszczać jako elementy listy numerowanej.

Dzięki, spróbuje. Po ugrade'owaniu dam znać.

Cytat
Nie wiem, czemu cała zawartość fieldset jest dodatkowo opakowana divem?

To jest potrzebne do efektu, który jest np. w formularzach Drupal'a - zwijanie, rozwijanie sekcji formularza.

br'ki
Rzeczywiście są zbędne.

Tekst w title + JS + &lt; &gt;
Spróbuje.

Lista checkboxów - w większości przypadków tego nie będzie, ale skoro będę próbował całość robić na liście, to tutaj też to zrobię.

Dodano

Wdrożyłem proponowane przez Was poprawki, a dodatkowo:
- zrobiłem zwijanie / rozwijanie fieldset'ów
- wszystkie eventy rejestrowane są w JS (nie ma onlick="costam")

Dodano

Mam jeszcze problem z ukrywaniem tytułu linków.
Macie jakieś pomysły ?

Dodano
- rozwiązałem problem z tytułami linków
- dodałem jeszcze jeden styl
- dodałem przełączanie między stylami
- całość waliduje się w strict mode

Proszę o oceny winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.