Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Powrót na stronę po wykonaniu skryptu
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Less
Jak zrobić, aby po wykonaniu skryptu (np po przesłaniu danych z formularza do pliku skryptu), skrypt automatycznie przerzucił na poprzednią oglądaną stronę (np. w tym przykładzie formularza) ?...

Pozdr
Less smile.gif
strife
header" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual, i na poprzednią. Informacje o poprzedniej stronie masz zapisane w SERVER['HTTP_REFERER'], jednak nie każda przeglądarka to wysyła.
Less
OK, mogę przesłać adres do tej strony w ukrytym znaczniku formularza, ale jakiej mam uzyć funkcji ?

Less
?

header wpisane w niższych częściach kodu jest podobno ignorowane .....
matix
Ad1.

1. <?
  2. print '<input type="hidden" name="referer" value="'.$_SERVER['PHP_SELF'].'"/>';
  3. ?>

Ad2.

Tak, lecz jest na to lek. Wystarczy na samej górze głównego pliku (index.php) napisać:

1. <?
  2. ?>

Pozdrawiam,
Matix ;-)
Cysiaczek
Cytat(Less @ 9.06.2007, 17:05:15 ) *
header wpisane w niższych częściach kodu jest podobno ignorowane .....

To jest częściowo tylko prawda. Stanie się tak, gdy wyślesz jakikolwiek znak do przeglądarki, a tym samym wyślesz nagłówki - nie można ich potem zmienić i mamy błąd. Kolega wyżej podał jedną z możliwości obejścia problemu, ale Ja optuję za pisaniem aplikacji tak, aby wyświetlanie czegokolwiek następowało na końcu obsługi żądania, wtedy gdy już nic nie chcemy przekierowywac itp.

Pozdrawiam.
domis86
co do header:

aplikacje nalezy pisac zeby dzialaly w takiej kolejnosci:
1.akcja (zmiana czegos w db, walidacja formluarza, etc etc)
2.zwrocenie wyniku - wypisanie htmla, header, xml, wyslanie maila lub cos innego
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.