Od 3 dni usiłuję sklecić, przerobić, ściągnąć jakikolwiek system szablonów, który pomógłby mi zrobić szkielet stronki. Testowałm już kilka klas, próbowałem też prostych, gotowych systemów. Jednak nic nie działa tak jak chce. Jedyne do czego doszedłem to podmiana jakiejść treści na drugą, ale jak tu oddzielić kod php od html o czym tak głośno wszyscy piszą, mówiąc o szablonach, to nie wiem ;/ dla przykładu mam taką klasę:
<?php class template { private $root; private $uncompiled; private $compiled; private $vars; public function __construct($root) { { $this->root = $root; } } public function load($file) { { } } public function assign($key, $value) { $this->vars[$key] = $value; } public function compile() { foreach($found[1] as $var) { { $blockNames[] = '{'.$var.'}'; $blockValues[] = &$this->vars[$var]; } } } } ?>
której używam tak:
<?php $szablon = new template('katalog/skinow/'); $szablon -> load('szablon'); $szablon -> assign('forum', 'tutaj to co sie pojawia za forum'); $szablon -> compile(); ?>
i jak na razie działanie tego całego kolosa ogranicza się do zamiany taga {forum} na tekst "tutaj to co sie pojawia na forum". Ale ja chce zamiast tego tekstu zainkludować plik .php odpowiedzialny za pobieranie tematów z forum. To tylko przykład. Chodzi mi o to, że przy zamianie tagów chce zrobić inkludy. Mi już ręce opadają

p.s. chciałem jeszcze dodać, że raczej nie znam się na obiektówce