Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wygłuszenie komunikatu o błedach
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Kryszic
Witam czy ktoś wie jak wygłuszyć komunikat o błedach w php. Np na stronie kożystam z modułu onetu wyświetlającego temperature powietrza itp ale czasem zdaża się że coś jest nie tak i wtedy na stronie wywala mi warning i różne komunikaty które nie wygladją zbyt dobrze. Chodzi o to żeby je zastąpić tekstem typu "przepraszamy za chwilową awarię" lub coś w tym stylu. Z góry dzięki.
LonelyKnight
  1. <?php
  2. ?>
thornag
Ustawienie error_reporting na 0 nie wydaje mi sie najlepszym rozwiazaniem problemu.

Moze przed skryptem onetu ustaw sobie jakis customowy error handler ktory wyswietli taka informacje, a zaraz za skryptem przywroc poprzendi error handler. Zakladam przy tym ze nie masz bezposrednio dostepu do kodu onetu wiec nie mozesz uzyc '@' smile.gif
LonelyKnight
Cytat(thornag @ 12.06.2007, 10:24:00 ) *
Ustawienie error_reporting na 0 nie wydaje mi sie najlepszym rozwiazaniem problemu.

Dlaczego nie? Ja tam w środowisku produkcyjnym zawsze tak ustawiam. Po co user ma wiedzieć, że w tej i tej linii wystąpił jakiś błąd, albo, że wysypało się zapytanie SQL... do niczego taka wiedza nie jest mu potrzebna, a niektóre błędy dają za dużo informacji o aplikacji. Własna obsługa błędów + logi a dla usera "wystąpił błąd" i tyle.
domis86
w produkcyjnym mozna wylaczyc, ale w developowym najlepiej miec E_ALL | E_NOTICE | E_STRICT aarambo.gif
i wszysciutkie bledy poprawic
webdice
Domyślam się ze pobierasz temperaturę i inne składniki pogody do jakiś zmiennych. Jeśli tak to sprawdź czy któraś ze zmiennych nie jest pusta, jeśli jest pusta wyświetl stosowny komunikat.

Cytat(domis86 @ 12.06.2007, 18:01:41 ) *
w produkcyjnym mozna wylaczyc, ale w developowym najlepiej miec E_ALL | E_NOTICE | E_STRICT aarambo.gif
i wszysciutkie bledy poprawic

Przeczytaj jeszcze raz problem.
thornag
@LonelyKnight nie no jasne, aczkolwiek przy tym rozwiazaniu user po prostu nic nie zobaczy, a jesli wczesniej oczekiwal w tym iejscu widgetu z onetu to pomysli sobie ze usuneli. Moze lepiej wypisac w tamtym miejscu ze cos jest nie tak i niebawem wroci do normy. smile.gif Osobiscie uwazam ze czasami szczere przyznanie sie do tego ze w serwisie jest blad jest lepsze od braku informacji smile.gif
fiszol
ja osobiście preferuje rozwiązanie pakroju
  1. <?php
  2. if(!funkcja($atrybuty))
  3. {
  4. echo $ErrorMsg['z'];
  5. }
  6. ?>

gdzie z to adekwatny komunikat błędu
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.