Witam.
Mam problem z e-mailami których muszę wysłać około 300 sztuk. Przy 10-20 sztukach problemu nie było (zwykła pętla foreach). Potem pojawił się problem z odczekiwaniem przez użytkownika na zakończenie działania skryptu... doszło do 2 minut, a użytkownik nie był pewien czy mu się strona zawiesiła czy skrypt działa prawidłowo. Postanowiłem więc zrobić to w ajaxie. Wysyłąłem po jednym mailu w polu, które odświeżało się po wysłaniu maila, wysyłąjąc następny, aż do wysłania wszystkich. Przy tym malował się pasek postępu + "procenty", nie zrywało za długiego połączenia i wszystko było by ok, gdyby nie dwie rzeczy.
1. użytkownik musi siedzieć przed przeglądarką i na to wszystko patrzeć (mniej istotne)
2. pojawiła się konieczność wysyłąnia maili niejako z automatu (powiedzmy o północy) i tu trochę szkoda mi człowieka, bo musi codziennie wstawać i otwierać tą przeglądarkę na 3-4 minuty o północy. Jak mu się zapije maile nie docierają do dobiorców;)
Pytanie: jak w php (bo tylko taki serwer mam do dyspozycji) można zautomatyzować tą czynność. Możę jest jakaś usługa, która otworzy tą przeglądarkę i poczeka na zakończenie całej akcji. Przy dużej ilości e-maili raczej rozwiązanie z ajaxem jest lepsze, bo nie zrywa serwer za długiego połączenia więc ten program otwierający musiałby albo otwierać wiele stron (może z jakiegoś pliku generowanego dynamicznie), albo sam nie wiem co...