Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem z kodowaniem bazy
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
hdx
Wiem, że jest wiele postów na ten temat, jednak nie mogę dojść do rozwiązania problemu.
Przenoszę stronę z i365.pl na proste.pl i mam problem z kodowaniem.

Konfiguracja PMA i MySQL’a na i365.pl:
• MySQL charset: UTF-8 Unicode (utf8)
• MySQL connection collation: utf8_unicode_ci
• Metoda porównywania napisów [Collation] dla pola tekstowego: latin1_swedish_ci
• Metoda porównywania napisów [Collation] dla tabeli: latin1_swedish_ci

Konfiguracja PMA i MySQL’a na proste.pl:
• MySQL charset: ISO 8859-2 Central European (latin2)
• MySQL connection collation: utf8_unicode_ci

I najpierw chcę przenieść strukturę bazy. Eksportuję ją w trybie zgodności z MYSQL40. Importuję w proste.pl. Teraz czas na dane. Normalny eksport powoduje wyświetlanie znaków zapytania.

Tak to wygląda po wklejeniu do EdHTML’a:

Próbowałem skryptu FanFatal’a, sposób dzolo i żadnych efektów.

Mam dostęp do phpmyadmina na i365 jeszcze tylko dzisiaj, dlatego muszę załatwić kodowanie jeszcze dziś.

Proszę o pomoc.
kwiateusz
w phpmyadminie na i385 wpisz Show variables a następnie sprawdź jakie masz character_set_* i collation_* i to samo zrób na prote.pl i potem tylko w skrypcie przy łaczeniu z bazą musisz dać mysql_query(set [itu to co trzeba poprawić]) np mysql_query('SET character_set_server = 'utf8',
collation_connection = 'utf8_general_ci',
character_set_client = 'utf8',
character_set_results = 'utf8';');

chodzi o to żeby na proste.pl były te same wartości co na i385
hdx
Jednak ten sposób nie pomaga. Udało mi się uzyskać tylko jakieś dziwne znaczki zamiast znaków zapytania.
joebezucha
Wykorzystaj narzędzie MySQL Migration Toolkit

No ale to musisz u siebie odpalic serwer bazy danych bo pewnie nie będziesz mogł sie połączyć nim z bazą na serwerze hostingowym...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.