Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [www] moje portfolio
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
Tooschee
Witam, chcialbym abyscie ocenili moje portfolio.

too.3redants.com

Z gory dzieki za konstruktywna krytyke smile.gif.
Ludvik
Graficznie jest bardzo ładnie, ale nie podoba mi się wykonanie od strony kodu. Tekst powinien być elementem kodu xhtml, a nie grafiki... Poza tym, dajesz tam odnośniki (do deviana np.), których nie klikniesz. Połowie ludzi nie będzie się chciało pewnie przepisywać adresu... Jak wyłączysz style, to nic nie zobaczysz poza przyciskami z menu, które mają inny "alt" niż napis. Dobrze by było to ujednolicić.

Dla mnie trochę za mała strona, ale skoro zmieściłeś informacje bez problemu, to można przymknąć na to oko.

http://too.3redants.com/0037.htm Tutaj jest literówka w tym banerze.
tommy4
nie rozumiem, czemu jak chcę iść dalej, to muszę nacisnąć previous.

Graficznie ładnie, lecz tak jak kolega wyżej powiedział - za dużo grafiki.

No i skrypt powiększający obrazki trochę oklepany.
Tooschee
tommy4 - najnowsze prace sa na poczatku, wiec by zobaczyc poprzednie prace nalezy pocisnac previous, takie ustawienie chronologiczne wszystkiego.

Ludvik, dzieki, z tym przepisywaniem masz racje, zmienie to niedlugo smile.gif
skowron-line
moim zdaniem grafika jest naprawde dobra szczegolnie podobaja mi sie te "kwiatki i liscie" w tle sa bardzo
a i calosc jest bardzo schludna i ladna

dam 9/10 bo zawsze moze byc lepiej tongue.gif
Kreton
Od strony wyglądu ładnie.
Co do kodu:
  • Złe użycie znaczników.
  • Pełno <br />, używasz <b> zamiast <strong>.
  • Menu nie jest listą
  • Informacje o sobie wkładasz w znacznik <h1> exclamation.gif! po czym formatujesz dane z użyciem <b> oraz <br />! Tragedia. <h1> nie ma tam żadnego przeznacznia ! Dodatkowo twoje dane nie są listą a powinny być !
  • Mam wątpliwości co do użycia <center>. Dlaczego CSS się tym nie zajmuje ?
  • W style.css wszędzie dajesz fonty-family z pierwsza czcionką Verdaną. Umieś to w body w resztę wywal. Efekt będzie identyczny a ty zaoszczędzisz sporo linijek. To samo z font-size. Wszędzie masz 12px. Przy h1 masz text-decoration: none. O co chodzi W <h1> nie masz <a>.
Ogólnie pomieszanie opisu struktury strony ze znacznikami formatującymi wygląd storny. Czas to odzielić.
yasiek
Layout jest świetny pod względem wizualnym, jednak trochę męczące jest przeglądanie wszystkich projektów. Zrobiłbym jakąś listę, albo chociaż podział na kategorie, będzie łatwiej.
Tooschee
thx za krytyke smile.gif,

jeszcze pytanie do kretona - teoretycznie nie posiadam menu, wiec warto ladowac 2 przyciski w liste? duzo to zmieni?

Reszte bledow niedlugo poprawie smile.gif.
Turgon
Ładnie smile.gif Mam te same uwagi co Kreton w sprawie kodu, ale co do wyglądu, to dla mnie troszkę dużawy. Przy moim 1280x1024, muszę odrobinę przewijać.
Kreton
Ale nie chodzi o to czy masz 2 przyciski czy 20. Chodzi o podejście. Poprostu trzeba się tego trzymać.
LBO
Kretonowi chodzi o podejście semantyczne. Poczytaj o semantycznym XHTML'u (link do mojego delicious), a także o szablonach CSS (opartych na divach) - przejrzyj Zen garden i kilka przykładów z czym to się je.

edit:

Wiąże się to z tzw dostepnością (accessibility) strony np. jak będzie "wyglądać" strona w niegraficznym środowisku, albo dla bota google.

edit:
Jeszcze jedna sprawa. W portfolio zamień next/previous miejscami. Użytkownicy internetu są przyzwyczajeni do innego systemu paginacji. Sama paginację też mógłbyś trochę rozszerzyć, same nastepny/poprzedni to za mało. Po kilku stronach zniechęca.
Speedy
Świetna grafika, ale tak jak wspomnieli przedmówcy, powinieneś treść właściwą strony przedstawić za pomocą normalnego tekstu, a nie grafiki.

Bardzo podoba mi się Twoje portfolio, jednakże w jednej grafice chyba jest błąd - http://too.3redants.com/proj/036_big.png
Chyba powinno być "likes" - warto poprawić winksmiley.jpg.
Tooschee
LBO, ok, poczytam smile.gif.

Speedy - racja, blad, zaraz poprawie.

Czyli menu w liste, oprocz tego co wymienione bylo cos jeszcze?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.