Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Trzymanie sesji w domenie i subdomenie
Forum PHP.pl > Forum > PHP
munky
Witam,

Mój problem jest następujący:

W subdomenie (danej domeny) loguje się do systemu (robią to użytkownicy) następuje w tym momencie utworzenie zmiennych sesyjnych (mówiących, że logowanie zakończyło się sukcesem). W jaki sposób mogę mieć dostęp do tej zmiennej sesyjnej na poziomie domeny ? Na podstawie zmiennej sesyjnej chciałbym chować rzeczy dla osób nie zalogowanych w danej subdomenie (tej domeny).

Z góry dzięki za odpowiedź.

Pozdrawiam
munky
delfinium
Jeśli ustawisz, cookie z identyfikatorem sesji w jakiejś subdomenie to nie ma bata, żebyś się do tego dobrał w domenie, bo przeglądarka po prostu tego cookie nie wczyta. Może rozwiązaniem byłoby, żeby cookie zapisywać dla całej domeny a w sesji przechowywać jakiś identyfikator poddomeny, w której nastąpiło logowanie?
munky
Tak, też myślałem. Jednak chciałbym iść po najniższej linii oporu sad.gif
delfinium
To chyba będzie właśnie ta linia biggrin.gif Wyżej nerek nie podskoczysz - cookie jest ważne co najwyżej "w dół" domeny, w górę się nie da.
munky
Problem w tym, że logowanie następuje w subdomenie a ja muszę mieć dostęp do w domenie do zminnej sesyjnej :/
Kicok
session_set_cookie_params" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual

Musisz użyć tej funkcji aby ciasteczko sesji odnosiło się do domeny głównej, a nie do subdomeny.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.