Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Kodowanie
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
bumfank
Witam

Mam pewien problem.

Przechodzilem z serwera A na serwer B

Na serwerze A z jakichs dziwnych powodow mialem kodowanie swedish ustawione (hmm?) i ogolnie phpmyadmin jakos dziwnie wyswietlal wszystkie ąę itp itd...

wyeskportowalem bazy danych. szprytnie w wordzie pozamienialem dziwne znaki kodowania na ąę

Wstawilem do nowej bazy danych w ktorej odrazu ustawilem latin2_general_ci. zaimportowalem wszystkie dane iiiii

w phpmyadmin polskie znaki wyswietla ladnie ale na stronie ( korzystajac z ADODB ) wyswietla zamiast polskiego kodowania znaki zapytania.....nie wiem gdzie tkwi problem

prosze bardzo o pomoc!
Cezar708
tez mialem z tym problem

może być wiele przyczyn, ale w Twoim przypadku myślę, że najbardziej prawdopodobną jest linjka w httpd.conf

a dokladniej

Kod
setDefaultCharset = swedish

zakomentuj ją (za pomocą #) i zrestartuj serwer.

Może pomoże...
bumfank
gdybym mogl....napisze zaraz do admina....

edit:

dodam ze po dodaniu w confie adodb $db->charSet = 'latin2_general_ci'; i samo latin2 nie ma zadnych zmian.
osiris
a ustawiasz odpowiedni charset zaraz po laczeniu sie z baza danych? jesli nie to wykonuj nastepujace zapytanie sql zaraz po polaczeniu sie z baza.

1. SET NAMES 'kodowanie-uzywane-na-twojej-stronie';

czy np.

dla iso8859-2
  1. SET NAMES 'latin2';

dla utf-8
  1. SET NAMES 'utf8';
bumfank
a jak uzywam adodb to tak zrobic?

$db->Execute("SET NAMES 'latin2'");

tak?

JEST!!!!

jestes wielki :*:*:*:*:* smile.gif
osiris
Jeszcze mala rada:
zawsze uzywaj "set names 'kodowanie'" zaraz po polaczeniu z baza danych!
Unikniesz wszelkich problemow z kodowaniem. Niewazne jakiego kodowania uzywasz w bazie a jakiego na stronie, mysql sam zadba o odpowiednia konwersje (jesli bedzie potrzebna),a Ty bedziesz mogl zapomniec o istnieniu takich funkcji jak iconv.
FliSs_tCv
Witam ja mam identyczny problem ale jak patrze w ustawienia to pisze ze mam na latin2 ustawione w my.ini i po laczeniu sie z baza tez nadaje mu ze ma kodowac w latin2 i nic dalej mam znaki zapytania sad.gif nie wiem juz co mam zrobic sad.gif kto mi pomoze questionmark.gif
osiris
Polacz sie z baza za pomoca phpmyadmin-a i przegladnij pare rekordow. Jesli zauwazyc krzaki zamiast polskich znakow to znaczy ze w bazie masz zapisane dane z uzyciem nieprawidlowego kodowania i bedziesz musial wyeksportowac cala baze, a po przekodowaniu spowrotem ja zaimportowac. Natomiast jesli w phpmyadminie nie zobaczysz zadnych krzaczkow to sprawdz czy na stronie na pewno uzywasz iso8859-2.
FliSs_tCv
Ok juz działa smile.gif miałem w bazie juz skopane :/ po eksporcie musialo mi nie przekodowac czy cos ;] pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.