bumfank
19.07.2007, 12:20:02
Witam
Mam pewien problem.
Przechodzilem z serwera A na serwer B
Na serwerze A z jakichs dziwnych powodow mialem kodowanie swedish ustawione (hmm?) i ogolnie phpmyadmin jakos dziwnie wyswietlal wszystkie ąę itp itd...
wyeskportowalem bazy danych. szprytnie w wordzie pozamienialem dziwne znaki kodowania na ąę
Wstawilem do nowej bazy danych w ktorej odrazu ustawilem latin2_general_ci. zaimportowalem wszystkie dane iiiii
w phpmyadmin polskie znaki wyswietla ladnie ale na stronie ( korzystajac z ADODB ) wyswietla zamiast polskiego kodowania znaki zapytania.....nie wiem gdzie tkwi problem
prosze bardzo o pomoc!
Cezar708
19.07.2007, 12:29:47
tez mialem z tym problem
może być wiele przyczyn, ale w Twoim przypadku myślę, że najbardziej prawdopodobną jest linjka w httpd.conf
a dokladniej
Kod
setDefaultCharset = swedish
zakomentuj ją (za pomocą #) i zrestartuj serwer.
Może pomoże...
bumfank
19.07.2007, 12:32:02
gdybym mogl....napisze zaraz do admina....
edit:
dodam ze po dodaniu w confie adodb $db->charSet = 'latin2_general_ci'; i samo latin2 nie ma zadnych zmian.
osiris
19.07.2007, 14:03:08
a ustawiasz odpowiedni charset zaraz po laczeniu sie z baza danych? jesli nie to wykonuj nastepujace zapytanie sql zaraz po polaczeniu sie z baza.
SET NAMES 'kodowanie-uzywane-na-twojej-stronie';
czy np.
dla iso8859-2
SET NAMES 'latin2';
dla utf-8
SET NAMES 'utf8';
bumfank
19.07.2007, 14:08:37
a jak uzywam adodb to tak zrobic?
$db->Execute("SET NAMES 'latin2'");
tak?
JEST!!!!
jestes wielki :*:*:*:*:*
osiris
19.07.2007, 14:21:43
Jeszcze mala rada:
zawsze uzywaj "set names 'kodowanie'" zaraz po polaczeniu z baza danych!
Unikniesz wszelkich problemow z kodowaniem. Niewazne jakiego kodowania uzywasz w bazie a jakiego na stronie, mysql sam zadba o odpowiednia konwersje (jesli bedzie potrzebna),a Ty bedziesz mogl zapomniec o istnieniu takich funkcji jak iconv.
FliSs_tCv
20.07.2007, 00:00:09
Witam ja mam identyczny problem ale jak patrze w ustawienia to pisze ze mam na latin2 ustawione w my.ini i po laczeniu sie z baza tez nadaje mu ze ma kodowac w latin2 i nic dalej mam znaki zapytania

nie wiem juz co mam zrobic

kto mi pomoze
osiris
20.07.2007, 10:51:35
Polacz sie z baza za pomoca phpmyadmin-a i przegladnij pare rekordow. Jesli zauwazyc krzaki zamiast polskich znakow to znaczy ze w bazie masz zapisane dane z uzyciem nieprawidlowego kodowania i bedziesz musial wyeksportowac cala baze, a po przekodowaniu spowrotem ja zaimportowac. Natomiast jesli w phpmyadminie nie zobaczysz zadnych krzaczkow to sprawdz czy na stronie na pewno uzywasz iso8859-2.
FliSs_tCv
20.07.2007, 11:37:40
Ok juz działa

miałem w bazie juz skopane :/ po eksporcie musialo mi nie przekodowac czy cos ;] pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.