Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Masowe działania na plikach
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Nivo
Witam forumową brać!

Poszukuję pomocy w realizacji dość żmudnego zadania. Mam bowiem dość dużą ilość dokumentów, z których chciałbym się pozbyć określonych fraz. Ręczna praca nad tym zajęłaby mi sporo czasu i tak sobie wymyśliłem że zapewne któryś z doświadczonych prgramistów-forumowiczów byłby wstanie wesprzeć mnie w tym karkołomnym zadaniu.

Otóż wyobrażam to sobie następująco: skrypt otrzymuje frazy, które są w dokumencie niemile widziane, jest lokowany w katalogu z takimi plikami i wszystkie z nich 'oczyszcza' i zapisuje, tak żebym mógł z serwera ściągnąć już 'czyste' wersje.

Czy ktoś byłby mi w stanie pomóc przy takim przedsięwzięciu?
zimi
do otwierania i przeglądania danego katalogu: opendir" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual, closedir" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual, readdir" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual
do pobierania i zapisywania zawartości pliku: file_get_contents" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual, file_put_contents" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual
do wczytywania pliku z frazami najlepsza będzie chyba funkcja file" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual
bo wczyta kolejne wiersze pliku do tablicy, nowy wiersz => nowe pole tablicy
więc plik z niechcianymi słowami będzie wyglądał tak
Kod
słowo1
słowo2
słowo3

w pętli foreach w tablicy wynikowej przepuszczasz każdą wartość przez trim" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual
no i str_replace" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual do zamiany danego słowa na coś innego
to chyba najprostsze rozwiązanie do zaimplementowania
powodzenia
Nivo
Czy zbyt dużym zuchwalstwem będzie, gdy poproszę o gotowe rozwiązanie? Nie jestem biegły w sztukach operowania na plikach, więc napisanie tego samodzielnie raczej nie wchodzi w grę.
ActivePlayer
zapraszamy na giełde ofert.
Nivo
I na tym ma polegać pomoc?
zimi
między prośbą o pomoc a prośbą o napisanie jest kolosalna różnica, czemu ma ktoś za Ciebie marnować czas na zrobieniu czegoś takiego co z tego będzie miał? pomoc została udzielona... Ci się nie chce napisać potrzebnego TOBIE narzędzia a komu innemu będzie się chciało... bardzo sensowne
Cytat
Czy zbyt dużym zuchwalstwem będzie, gdy poproszę o gotowe rozwiązanie?

Zdecydowanie...
ponadto w necie jest masa cenzorów... poszukaj
Nivo
W takim razie pięknie dziękuję, pojąłem zasady tu panujące i kajam się z ubolewaniem z powodu mojego nietaktu. W każdym razie gdyby ktoś mógł podesłać gotowe rozwiązanie (tracąc w ten sposób swój cenny czas), byłbym w stanie się odwdzięczyć.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.