Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [skrypt] Edytor WYSIWYG do oceny.
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
toolmaniak
Witam. Chciałem przedstawić ogółowi do oceny edytor pracujący w trybie WYSIWYG mojego autorstwa. Generalnie powstał on w celach demonstracyjnych, ale użyłem go już również w jednym moim projekcie, a mianowicie CRM , jako moduł formatki do dodawania notatek. Także proszę o ocenę tego wypocina. Nie jest to rzecz jasna coś na miarę HandyUp który to pojawił się ostatnio do oceny na tym forum, nie mówiąc już o FCKEditor czy TinyMCE, ale może komuś coś się w nim spodoba...

Lokalizacja Live Demo: URL:http://www.mercatorpoligrafia.pl/lukasz/editor.html

Autoryzacja HTTP htaccess z Apache'a

login:demo
hasło:demo

P.S. Na koniec jeszcze jeden mały szczególik, a w zasadzie problem, który powoduje czasami zawieszenie chwilowe okna edytora, bądź brak dostępu do np. opcji edycja cofnij / ponów, a jak już sprawdziłem jest to spowodowane przez pole input służące do wyświetlania opisów poszczególnych ikonek, które pobiera z właściwości this.title tych ikonek i umieszcza w value tego inputa. Nie wiem czy jestem zmęczony czy co, ale nie kumam czemu tak jest, próbowałem też z div-ami i innerText zamiast input i różne cuda niewidy i nadal nic. Może ktoś będzie miał tez jakiś pomysł, inaczej po prostu wywale to pole bo bez niego było super... sadsmiley02.gif
AxZx
nie umiem zmienic koloru czcionki, nie umiem skopiowac tekstu i wkleic, nie umiem zmienic czcionki oraz jej rozmiaru.
udalo mi sie zmienic stylu tekstu na kursywe:)
ogolnie skrypt przydaloby sie bardziej dopracowac - mam na mysli funkcjonalnosc, dzialania jak i wyglad.

pozdrawiam
toolmaniak
Jeśli korzystasz z Firefoxa to nie dziwne, że nie można przeprowadzać operacji na schowku tzn, kopiować i wkejać ponieważ te opcje są domyślnie wyłączone, i trzeba grzebać w conf aby je odpalić. Pozatym niemal każda operacja musi byc poprzedzona zaznaczeniem tekstu aby np. zmienić czcionke i takie tam. Mnie wszystko działa tylko tak jak w pierwszym poscie czasem sie zacina prze tego <input type="text">.
bartek00
Generuje okropny kod. Nie bawilem sie interfejsem.

Pozdrawiam
toolmaniak
Kod wynikowy napewno nie będzie budził podziwu i stanowił podstawy standardów, ale należy pamiętać, że każda przeglądarka generuje sobie sama odpowiednie tagi jak jej się podoba zależnie od danego execcommand. Na kod mozna miec wpływ, ale narazie zostawiłem to browserom. Jak będzie trzeba to się zmieni...
sf
Niestety nie jest lepsza od konkurencji więc lepiej używać czegoś innego, ale bardziej rozbudowanego i lepszego.

Do tego jak poruszam się po "guzikach" to mi się wszystko rusza. No i nie jest to tak naprawdę ładne nawet.
jastu
Dopracuj wygląd ... no i proponuje tez powalczyć z generowanym kodem, a właśnie taka podstawowa funkcjonalność jaką oferuje ten edytor jest np. mi potrzebna. Pozdrawiam
SHiP
Sam piszę coś podobnego i powiem, ze lekko skopales sprawe winksmiley.jpg. Generowany kod źródłowy jest makabryczny. Wygląd edytora tez lekko odstrasza. Dobrze by było wydzielić kod js do oddzielnego pliku i zrobić z tego jakąs klasę. Puki co jest lekki bałagan.

Pozdrawiam i trzymam kciuki za projekt winksmiley.jpg.
toolmaniak
SHiP przyjacielu Ty nie patrz na kod zaraz po załadowania przykladowej strony bo wszystko psuje grafika którą zwaliłem z wyszukiwarki google. sadsmiley02.gif , szukałem coś po wysiwyg żeby wstawić, i po prostu dałem kopiuj i wklej, więc nie dziwne że tam makabra jest. Pozatym sprawdzałem już Twój edytor (wspominałem o nim już na początku) i przeprowadzałem pare testów na kod porównawczych zaraz po Twoim poście i jakiś szczególnych różnic nie zobaczyłem. Tylko trzeba troche samemu poklikać a nie tylko na podgląd źródła zaraz po załadowaniu, zresztą poprawie tą strone startową... Mówiłem też że napewno nie będzie jak HandyEditor który wiem jak bardzo był chwalony, więc ode mnie też gratulacje przyjmij. Choć też ma swoje dziwne strony, po co np. do wstawiania hyperlinków używasz prompt skoro potrafisz generować ładne warstwy? Jak powiększyłem czcionkę i pokolorowałem i zajrzałem do kodu po czym ponownie wróciłem do trybu wysiwyg rozmiar czcionki mi jakimś dziwnym trafem wyparował. Poza tym jeżeli mówimy o kodzie, że źle mi generuje, to po co w takim razie każdym tego rodzaju edytorze używa się execCommand skoro browser i tak każdy inaczej będzie go generował. Można to niwelować oczywiście, ale przecież nie chodziło nam o tworzenie kobyły jak TinyMCE który nie jest przecież przez to taki TINY.

Pozdrówka!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.