Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Przeniesienie dużej bazy
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
Maniek1976
Witam

Mam taką sprawę, chcę przenieś dużą bazę sql około 300MB z jednego serwera na inny i nie wiem jakim programem do backupu to zrobić, program musi mieć możliwość skopiowania tak dużej bazy i możliwość załadowania jej na inny serwer.

Proszę o pomoc.
Cezar708
jeśli to jest MySQL to wystarczy przekopiować pliki z bazą danych bez konieczności robienia backupu
mhs
Narzędzie mysqldump do przygotowania kopii zapasowej, a następnie polecenie source w kliencie mysql.
Maniek1976
Przepraszma koledzy ale można trochę jaśniej. Jak przekiopiować pliki bezpośrednio i o co chodzi z mysqldump
dr_bonzo
Kopiowanie plikow to nie jest dobry sposob, choc zadziala (ale musisz miec dostep do katalogu danych mysqla, i bez uprawnien roota jest to zazwyczaj niemozliwe) w dodatku wypadalo by najpierw taka baze wylaczyc. I po trzecie nie da sie tak przeniesc tylko jednej bazy z tabelami typu InnoDB

mysqldump - taki program dostarczany z mysqlem: http://www.hmug.org/man/1/mysqldump.php
kris2
mysqldump db-name | mysql -h remote.box.com db-name
tomeksobczak
Do tabel typu InnoDB polecam InnoDB HotBackup (inaczej zwany IBBackup).

Można zamówić wersje 30dniową i działa rewelacyjnie i SZYBKO.
Sam przenosiłem bazy o wielkości ~30GB (cała operacja trwała ~1,5 godziny)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.