Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: #1064 xxl-web.com
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
.radex
Mam problem z bazą danych. Poprzez phpmyadmina (zrobienie ręcznie, tj. poprzez mysql_query nie pomaga) daję kod:

CREATE TABLE `banlist` (
`ban_id` smallint(5) unsigned NOT NULL auto_increment,
`ban_ip` varchar(15) collate latin1_general_ci NOT NULL,
`ban_when` int(11) NOT NULL,
`ban_cause` text collate latin1_general_ci NOT NULL,
PRIMARY KEY (`ban_id`)
) ENGINE=MyISAM DEFAULT CHARSET=latin1 COLLATE=latin1_general_ci AUTO_INCREMENT=9 ;

Lecz wywala mi błąd:

#1064 - Something is wrong in your syntax obok 'collate latin1_general_ci NOT NULL,
`ban_when` int(11) NOT NU' w linii 3

Wersja pma: 2.6.4 (mało istotne)
Wersja mysql: 4.0.24_Debian-10sarge2 (tak pisze w pma)

Napisałem list do administratora serwera i dostałem tylko odpowiedź "Problem został przekazany technikowi"... Minęły trzy dni i nic. Proszę o pomoc smile.gif
sticker
jak dla mnie wszystko jest ok
.radex
moim zdaniem także, tym bardziej że sql jest z eksportu innego pma, a ten sposób nigdy mnie nie zawiódł.
seaquest
MySQL 4 nie obsługuje collate, co do charset nie jestem pewien. Najlepiej wywal te 2 dyrektywy i pójdzie.
.radex
próbowałem, ale nie zadziałało, tzn. wskazywało jeszcze na jedną linijkę, jak przerwa techniczna się skończy to sprawdzę w panelu i dam screena

musiałem zastosować:

1. CREATE TABLE `banlist` (
  2. `ban_id` smallint(5) UNSIGNED NOT NULL AUTO_INCREMENT,
  3. `ban_ip` varchar(15) NOT NULL,
  4. `ban_when` int(11) NOT NULL,
  5. `ban_cause` text NOT NULL,
  6. PRIMARY KEY (`ban_id`)
  7. ) ENGINE=MyISAM

choć nie wiem, co on miał do auto_increment, ale i tak mnie to nie interesowało.

dzięki za podpowiedź.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.