Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySql] Problem z dużymi tabelami
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
lopezik
Witam!

Mam taki problem. Mam w bazie kilka dużych tabel typu MyIsam. Chciałbym je połączyć w jedną tabelę typu MERGE ale niestety mysql odmawia takiej operacji. Ani przez union ani w MySql Administratorze (pole do wpisania które tabele mają być połączone jest nieaktywne).
Czy wie ktoś jak sobie z tym poradzić. Kiedyś pamiętam, że na tej samej wersji MySql (v 4.1) działało to ok. Teraz na tej samej wersji i wyższych nie działa wogóle. Może coś w ustawieniach mysqla trzeba pozmieniać ale nie wiem za bardzo co.
Zna ktoś może rozwiązanie, albo spotkał się tym problemem i też nie znalazł odpowiedzi?
batman
W przypadku MERGE, wszystkie tabele, które chcesz połączyć, muszą być identyczne. Czyli wszystkie pola, indeksy i klucze muszą być takie same. Należy pamiętać, że kolumny, które chcesz połączyć muszą być w takiej samej kolejności i tak samo posortowane.
lopezik
Cytat(batman @ 29.09.2007, 12:34:48 ) *
W przypadku MERGE, wszystkie tabele, które chcesz połączyć, muszą być identyczne. Czyli wszystkie pola, indeksy i klucze muszą być takie same. Należy pamiętać, że kolumny, które chcesz połączyć muszą być w takiej samej kolejności i tak samo posortowane.

Wszystko co piszesz jest prawda. U mnie tablice sa tworzone na przykladzie jednej tablicy wzorcowej (create table tablica1 like tablica_matka). Wszystkie sa IDENTYCZNE. Problem w tym ze MySql nie chce przyjac jakichkolwiek tabel do laczenia. Powinien wyrzucic blad ze tablice nie sa takie same lub cos, a on nie widzi ze tablica glowna jest typu MERGE.
batman
To niestety Ci nie pomogę. Nie miałem takiego przypadku. Większość moich problemów z MERGE sprowadzała się do tego, że chciałem łączyć różne tabele.
lopezik
No dobra.
Moze ktos zna inny sposob (jakikolwiek) na osiagniecie podobnej funkcjonalnosci tablic typu merge.
W widoku sie nie da. Chyba ze zapytanie jakies skorelowane lub cos.
sciana.gif
Help!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.