Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [skrypt] PHP Hypercacher GZIP
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
SoofMan
Witam ponownie winksmiley.jpg

Mam do zaprezentowania wersję GZIP mojej przyśpieszarki stron WWW - tą samą która była wcześniej dostępna tylko za opłatą. (Poprzednia wersja - bez kompresji GZIP była już prezentowana na forum)

Przemyślałem logikę Waszych argumentów i stwierdziłem że od początku miałem nieprawidłowe podejście do rozpowszechniania oprogramowania opartego o licencję GPL.

Przy rozpowszechnianiu tego typu produktu w modelu GPLowym nie zarabia się na dawaniu połowy funkcjonalności za darmo a reszty za kasę, a za dawaniu CAŁOŚCI za darmo i "dodatków" za drobne sumy pieniędzy (drobne - jako że sam produkt też jest niewielki i powinien być skierowany do szerokiego grona młodych i starszych webmasterów).

Kompletnie zrewidowałem założenia na których rozpowszechniam swoje GPLowe produkty, więc od tej pory wszystkie wersje Hypercachera będą za darmo.

Wynalazłem już inny, znacznie lepszy pomysł na zarabianie pieniędzy na tym sofcie, przekonacie się sami... niedługo. W każdym razie wszystkie skrypty Hypercacher są darmowe i pozostaną takie na zawsze.

Zasysalnia jest tam gdzie zawsze - czyli www.hypercacher.com

Zapraszam do oceniania i pozdrawiam winksmiley.jpg

-----------------
BTW.
Pracuję też nad nową wersją Hypercachera, która połaczy funkcjonalności wszystkich czterech wersji - Standard, GZIP, Refresher Standard i Refresher GZIP.

Dlaczego tak wolno ? Bo z tym Hypercacherem jest STRASZNIE dużo zabawy, bo nie wystarczy tylko tworzyć sam kod Hypercachera - trzeba też rozgryzać sposób działania kolejnych CMSów i dochodzić jak zrobić żeby z nim działały oraz produkować dokumentację, która umożliwi niedoświadczonym jego instalację - chyba to jest najbardziej pracochłonną rzeczą przy Hypercacherze.

-----------------
PS.
Z góry uprzedzając marudzących: Wersja 1.033c to to samo co wersja 1.033 (a nie jakieś obcięte wybrakowane łajno biggrin.gif ) tyle że ze znacznie zwiększoną liczbą komentarzy. Wcześniej wersje GZIP były prawie w ogóle bez komentarzy, więc musiałem je dodać żeby nie było znowu marudzenia na forum, że to nie jest open source bo nie ma komentarzy.
sagittariuspl
gratuluje zmiany podejścia - pewnie nie było to proste. ja prywatnie bardzo się cieszę, że takie narzędzie jest mi udostępnione.

swoją drogą - są gdzieś dostępne staty o ile to zwiększe szybkość srony/zmniejsza transfer itd.?
SoofMan
Cytat(sagittariuspl @ 4.10.2007, 15:52:45 ) *
gratuluje zmiany podejścia - pewnie nie było to proste. ja prywatnie bardzo się cieszę, że takie narzędzie jest mi udostępnione.

Ucieszysz to się dopiero jak zobaczysz nową wersję strony i bajery które tam wprowadzę winksmiley.jpg. Niestety mam mało czasu i premiera strasznie się odwleka.

Cytat(sagittariuspl @ 4.10.2007, 15:52:45 ) *
swoją drogą - są gdzieś dostępne staty o ile to zwiększe szybkość srony/zmniejsza transfer itd.?

GZIP jak to GZIP. Zmniejsza rozmiar HTMLa, CSSa i JSa o jakieś 70-90% (różnie).

Serwis nowebiuro.pl na którym tego używałem oszczędzał DOKŁADNIE 50% transferu (całościowego, a nie tylko HTML).

Możesz więc oczekiwać że opłaty za transfer w twoim planie hostingowym spadną o połowę.

(Przypominam, że Hypercacher działa z KAŻDYM skryptem PHP, a nie tylko z CMSami - można go używać praktycznie na dowolnym serwisie używającym PHP. Trzeba tylko się domyślić jak go zainstalować.)

Opracuję też wersję która będzie cache'ować dane do bazy SQL - tak aby można było go używać na systemach wieloserwerowych.
Sh4dow
Zastanawia mnie trochę jak tym skryptem kompresujesz pliki css i javascript ? bo jeśli wpisane jest to w znacznikach HTML to tylko html'a ci kompresuje.
Co do czytelności kodu to jest kiepska. Rozumiem komentarze w wersji DEV ale praktycznie w każdej linijce ?
W wersji produkcyjnej wywalenie wszystch komentarzy i znakow nowej lini jest chyba lekka przesada jesli na samej górze zostawiasz naglowek skryptu.
No a z tego co wiem to 'entery' i komentarze nie zwalniają ani nie zaśmiecają zbędnie pamięci parsera PHP.
Inna sprawa większość systemów szablonów ma wbudowana obsługę nagłówka gzip.
No i jeśli chodzi o instalacje, ściągnąłem paczkę wewnątrz były 2 pliki php (produkcyjny i dev) i katalog docs w którym była jedynie treść licencji. A gdzie dokumentacja jak to zainstalować ?

Przepraszam za same słowa krytyki ale uważam że można by nad tym jeszcze trochę popracować.
ActivePlayer
nie napsiales najwazniejszego znowu, na jakiej zasadzie to działa? co jesli mam okienko na stronei w którym jest np hmm... 'ostatnio na forum' albo inny element który _musi_ sie odświeżać na bieżąco?
SoofMan
Cytat(ActivePlayer @ 16.10.2007, 15:00:13 ) *
nie napsiales najwazniejszego znowu, na jakiej zasadzie to działa?

Przecież to jest super-łopatologicznie opisane w dokumentacji.... Pobierz sobie wersję PDF dokumentacji i otwórz plik "Schemat_Funkcjonowania_Hypercachera_v1.pdf"

Oczywiście wiem że nikomu nie będzie się chciało klikać, więc od razu może zapodam bezpośredni link do ściągnięcia:
http://hypercacher.com/download/Schemat_Fu...rcachera_v1.pdf

Cytat(ActivePlayer @ 16.10.2007, 15:00:13 ) *
co jesli mam okienko na stronei w którym jest np hmm... 'ostatnio na forum' albo inny element który _musi_ sie odświeżać na bieżąco?

Są dwie opcje:
1. Hypercacher Refresher GZIP (to ta wersja która odświeża się przy każdej zmianie czegokolwiek) albo
2. AJAX (lepsze rozwiązanie)

Oczywiście trzeba kombinować, no ale jeżeli chcesz mieć niskie obciążenie servera, to coś za coś.

Cytat(Sh4dow @ 16.10.2007, 14:35:28 ) *
Zastanawia mnie trochę jak tym skryptem kompresujesz pliki css i javascript ?

Bardzo proste.
1. Albo dodajesz plik .htaccess w folderze javascriptu i CSSów i zamieniasz nazwa_pliku.js na getscript.php?file=nazwa_pliku.js, albo
2. Zmieniasz adresy skryptów na swojej stronie na odpowiednie getscript.php?file=[nazwa_pliku]

Tak powstają dymamicznie generowane JavaScripty. oczywiście jest to dośc szybkie, bo w tej chwili używa tej technologii strona nowebiuro.pl. A jak widać, nowebiuro.pl chodzi bardzo szybko.

Aha, żeby to działało, na początku pliku z javascriptem, dodajesz
  1. <?php
  2. header('Content-type: text/javascript');
  3. ?>

Co do czytelności kodu to jest kiepska. Rozumiem komentarze w wersji DEV ale praktycznie w każdej linijce ?

1. Zasługa devnulla... :/
2. Nigdy wszystkim nie dogodzisz

W wersji produkcyjnej wywalenie wszystch komentarzy i znakow nowej lini jest chyba lekka przesada jesli na samej górze zostawiasz naglowek skryptu.
No a z tego co wiem to 'entery' i komentarze nie zwalniają ani nie zaśmiecają zbędnie pamięci parsera PHP.

Wszystko zaśmieca parser PHP. Ale nie chodzi nawet o sam parser, tylko o to że

1. Serwer musi więcej DUŻO MNIEJ czytać z dysku co przełoży się na większą wydajność (wersja pełna z komentami zajmuje 20K, a bez zajmuje 5K co znaczy 4 razy mniej kodu do czytania)
2. Kod który jest w 3 linijkach dużo wygodniej się wkleja w przypadku instalacji gdzie trzeba wkleić kod 20 razy - np. PHPBB

Inna sprawa większość systemów szablonów ma wbudowana obsługę nagłówka gzip.

No niestety nie ma. Na pewno nie na hostingach wspóldzielonych (serwerach wirtualnych). Tam często kroją ludzi na dużą kasę na transferze. Wiem to z własnych doświadczeń podczas pracy w nowebiuro.pl

Na żadnym wspóldzielonym hostingu nie pozwolą ci grzebać w ustawieniach apache. NO CHYBA że masz własny dedykowany server. Ale wtedy trzeba na to wywalić masę kasy.

No i jeśli chodzi o instalacje, ściągnąłem paczkę wewnątrz były 2 pliki php (produkcyjny i dev) i katalog docs w którym była jedynie treść licencji. A gdzie dokumentacja jak to zainstalować ?

1. OMG... Przecież na tej samej stronie jest też dokumentacja do pobrania do wyboru z listy.... Chyba muszę poprawić czytelność mojej strony.
2. Kiedyś w kazdej paczce z hypercacherem była też dokumentacja. Ale uznałem że to niepotrzebna strata transferu bo ludzie i tak pobiorą dokumentację osobno, więc wywaliłem ją. Widać myliłem się co do tego.

Przepraszam za same słowa krytyki ale uważam że można by nad tym jeszcze trochę popracować.

Nie szkodzi. Większość krytyki pewnie jest słuszna.
Taifun
super projekt.
Tylko dlaczego od jakiegoś czasu strona http://www.hypercacher.com/ nie działa?
Daiquiri
A widzisz, że temat jest z 2007 roku? smile.gif
Taifun
tak czy inaczej super skrypt:)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.