Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Aliasy dla kolumn z wynikami
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > PostgreSQL
veild
Mam dwie tabele: miasta (id, nazwa, kod, szer_geo, dl_geo) i uzytkownicy (id, nazwa, login, haslo, miasto_id)

i chce wykonac zapytanie:

1. SELECT * FROM miasta m
  2. JOIN uzytkownicy u ON u.miasto_id = m.id
  3. WHERE nazwa = "warszawa";

Wykonujac to zapytanie z poziomu php nie otrzymuje wartosci pol "id" i "nazwa" dla miasta, gdyz sa nadpisywane przez pola "id" i "nazwa" z tablicy "uzytkownicy".

Chcialbym wiec, aby DBMS do kolumn z tabeli "miasta" dopisal prefiks "miasta_" a do kolumn z tabeli "uzytkownicy" dopisal prefiks "uzytkownicy_". Czy jest to w jakis sposob mozliwe?

Nie interesuje mnie nadawanie alisu dla kazdej kolumny z osobna (za pomoca polecenia AS), gdyz liczba atrybutow w kazdej z tabel bedzie duzo wieksza i bardzo niewygodnie byloby kazdy atrybut z osobna aliasowac.
najtje
Jedyny sposób jaki mi przychodzi do głowy to jeśli znasz schemat (tj. kolejność w jakiej ułożone są pola w tabeli) i się on nie zmienia to możesz zamiast asocjacyjnie odwoływać się indeksem przekazując PGSQL_NUM do pg_fetch_array()
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.