emmjot
17.10.2007, 08:57:45
Witam serdecznie,
Przeszukiwałam forum ale nie znalazłam informacji która mnie interesuje, stąd nowy temat.
Mam bazę danych w postgresql (imie, nazwisko, projekt, data, czas_pracy).
Chcę na stronie wyświetlić tabelę, w której w pionie (kolumnach) wyświetli się imię, nazwisko i nazwa projektu, poziomo natomiast wyświetlę datę (każdy dzień miesiąca po kolei), a pod datą obok każdego imienia, nazwiska i projektu wyświetli się ilość przepracowanych godzin. Nie wiem jak to zrobić, żeby przy pomocy jednego zapytania posegregować dane na stronie tak, by wyświetliły wynik w wyżej wypisanej postaci.
Proszę o pomoc. Pozdrawiam.
W ogóle powinnam chyba ten post umieścić w dziale "przedszkole...". Sorry że tgo nie zrobiłam.
najtje
18.10.2007, 08:08:59
możesz napisać jak dokładnie mają wyświetlić się te dane w wynikowej tabeli ?
Imie | Nazwisko | Projekt | czas pracy
Jan Kowalski Sql 8h
Jan Kowalski php 18h
Ela Kowalska szabl 2h
czy tak?
emmjot
18.10.2007, 08:55:47
Ma być tak:
Ma być tak:
Nad liczbami mają być daty:|data1|data2|data3|data4|data5|............
imie|nazwisko|projektlgodz1|liczba2|liczb3|liczb4|liczb5|.............
Jakos sobie z tym już poradziłam, ale chyba niezbyt profesjonalnie.
Teraz mam kolejny problem: przy próbie zapisania danych w bazie wyswietla mi bład:
Query failed: ERROR: invalid input syntax for integer: "" in.....
Sprawa dotyczy prawdopodobnie takiego zapytania:
$result = pg_query ($dbconn, "INSERT INTO projekt (username, projectname, subprojectname, date, hours, status) values ('$username', '$c', '$d', '$a', '$b', 'cokolwiek')");
if (!$result)
{echo "Wystąpił błąd.\n";
exit;}
$c, $d.... to zmienne przesłane metoda POST. Przesyłajš się prawidłowo bo to sprawdzałam, natomiast błšd tkwi w tym zapisie do bazy. Wiesz może jak rozwišzać ten problem?
najtje
18.10.2007, 13:56:10
chyba liczba jest umieszczona nie potrzebnie w cudzysłowa lub apostrofy
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.