Wyobraźcie sobie taką sytuację, że robicie stronę sklepu komputerowego. W menu macie do wyboru kategorie produktów np: podzespoły bazowe, monitory itd. Każda kategoria ma swoje podkategorie np: kategoria podzespoły bazowe ma: płyty główne, procesory itd.. Każda podkategoria ma swoje cechy np: płyty główne mają takie cechy jak: socket, chipset itd i żeby unaocznić mój problem inna podkategoria np monitory lcd ma cechy: rozdzielczość, pivot itd. Więc jak widać w każdej podkategorii występują cechy które są różne dla różnych podkategorii i jest też ich różna ilość. Mój problem polega na tym jak zrobić to w bazie danych np mysql. Gdyż kategorie i podkategorie to łatwo zrobić. Ale jak zrobić cech których jest różna ilość i różna nazwa cechy dla każdej podkategorii. Czy zrobić to tak że dla każdej podkategorii stworzyć osobną tabelę z cechami( problem jest taki że załóżmy że jest 10 kategori z czego każda kategoria ma 15 podkategorii co dalej daje nam jakieś 150 podkategorii i dla każdej z nich musze stworzyć osobną tabelę z cechami :/), czy stworzyć jedną zbiorczą tabelę z cechami (problem że dla tych 150 podkategorii w których jest tak że podkategoria posiada różną ilość cech różnych i kilka wspólnych to może wyjśc tak że zakładając że każda podkategoria ma max 10 cech wychodzi 1500 kolumn w tabeli). Macie może jakiś łatwiejszy sposób rozwiązania tego?? Jakieś sugestie, hasła klucze żebym wiedział chociaż gdzie szukać lub o czym.
To mój pierwszy raz na tym forum więc przepraszam z góry jeśli temat już był poruszany lub w złym miejscu go wstawiłem. Pozdrawiam i dzięki za pomoc.