Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Komputer nie wstaje
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
Kreton
Mam problem z kompem, mianowicie w ogólnie nie wstaje. Teoretycznie zasilanie działa, bo gdy dostaje prąd odpala się wentylator na procku, to samo na mostu i kracie graficznej. Co ciekawe, komputer "automatycznie" sprawia wrażenie działającego ( tzn. jest prąd ) tylko i wyłącznie jeśli na zasilaczu przełącznik ustawi się na 1. Nie ma szans wyłączenia go, tym bardziej włączenia w naturalny sposób. Sprawdziłem i płyta ma kody błędów. Tylko, że nic takiego nie piszczy. Głośniczek jest podłączony ( btw. ma znaczenie jak go podpinam ? tzn czy obrócenie go o 180 stopni ma znaczenie ? ).

Nie wiem czy są to wystarczające dowody by uznać, że płyta jest padnięta. Żaden BIOS nie startuje. Dodam tylko że to NF4ST-A9.
Turgon
Kreton - ma znaczenie jeśli dobrze Cię zrozumiałem.
webdice
Cytat(Kreton @ 20.12.2007, 18:43:29 ) *
Sprawdziłem i płyta ma kody błędów.

Czym sprawdzałeś? Jeśli jakąś kartą postów podaj kod błędu.

Cytat(Kreton @ 20.12.2007, 18:43:29 ) *
Głośniczek jest podłączony ( btw. ma znaczenie jak go podpinam ? tzn czy obrócenie go o 180 stopni ma znaczenie ? ).

Ma znaczenie, czerwony kabelek do 1 lub +. Jeśli głośniczek nie będzie nadal działał zostaw tylko procesor, ram i kartę graficzną i zobacz czy się włączy.
Kreton
Ma kody błędów bo sprawdzałem w manualu znajdującego się na stronce www (nawet na tej stronie, do której link podałem wcześniej). Płyta w ogóle nie generuje pisków, z tąd mój wniosek, że jest padnięta. Ale pewności nie mam.

Drążąc temat głośniczka, to wypiąłem go i nie pamiętałem w jaki sposób był wcześniej, stąd pytanie o obrót o 180.

Próbowałem już wypinać pamięć, grafę. Tylko, że dalej płyta nie "piszczy".
Turgon
Wniosek może z tego taki, że jest w pełni uszkodzona.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.