Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php+MySQL] UPDATE rekordów w bazie[rozwiazany]
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
miccom
Witam wszystkich. Chcę zrobić skrypt modyfikowania rekordów w bazie danych. Ale cały czas dostaję komunikat że wystąpił błąd. Wg internetowego kursu php+mysql ( http://www.webhosting.pl/kategorie/kursy/k...za_danych_mysql )
zapytanie sformułowane jest dobrze. Gdzie jest błąd. Proszę , pomóżcie.

mój kod.
  1. <?php
  2. $kategoria=$_POST['kategoria'];
  3. $region=$_POST['region'];
  4. $nazwa=$_POST['nazwa'];
  5. $opis=$_POST['opis'];
  6. $tel=$_POST['tel'];
  7. $kom=$_POST['kom'];
  8. $fax=$_POST['fax'];
  9. $email=$_POST['email'];
  10. $web=$_POST['web'];
  11.  
  12.  $query = ("UPDATE user SET 'kategoria'=$kategoria, 'region'=$region, 'nazwa'=$nazwa, 'opis'=$opis, 'tel'=$tel, 'kom'=$kom, 'fax'=$fax, 'email'=$email, 'web'=$web");
  13. $result = @mysql_query($query);
  14. if ($result){ //jezeli nie wystapily zadne bledy
  15. $message .= 'Twoje dane zostały zmodyfikowane. Powrót do <a href="profil.php">profilu</a>';
  16. }else{
  17. $message .= 'Wystąpił bład. Przepraszamy za utrudnienia<br />';
  18. } 
  19. ?>

Za wszelką pomoc w tym temacie z góry dziękuję.
devnul
pomijam konieczność filtracji i powiem to o co pytasz
Twoje
  1. UPDATE user SET 'kategoria'=$kategoria, 'region'=$region, 'nazwa'=$nazwa, 'opis'=$opis, 'tel'=$tel, 'kom'=$kom, 'fax'=$fax, 'email'=$email, 'web'=$web

moje
  1. UPDATE `user` SET `kategoria`='$kategoria', `region`='$region', `nazwa`='$nazwa', `opis`='$opis', `tel`='$tel', `kom`='$kom', `fax`='$fax', `email`='$email', `web`='$web'

żeby nie było za prosto powiem: porównaj swój i mój (jesli dane są poprawne to będzie działać). powodzenia

//edit: gdzieś Ci wsiąkła sekcja WHERE powyższe zapytanie podmieni pola dla wszystkich rekordów w bazie!
miccom
Dziękuję za pomoc. Działa i wiem w czym problem. Przeszukałem na klawiaturze inie mogę znaleźć tego " ` " . Głupie pytanie ale gdzie ten znak się znajduje lub jaką kombinacją klawiszy mozna go uzyskać? I nie zapomniałem o filtracji i WHERE tylko już stosowałem tyle kombinacji że usunąłem w ogóle WHERE i na forum zamieściłem już bez tego;/
Teraz kod poprawny wygląda tak ( zamieszczam dla tych którzy spotkają się z podobnym problemem)

1. $query = ("UPDATE `user` SET `kategoria`='$kategoria', `region`='$region', `nazwa`='$nazwa', `opis`='$opis', `tel`='$tel', `kom`='$kom', `fax`='$fax', `email`='$email', `web`='$web' WHERE `username`='$l'");
nevt
smile.gif
lewy górny róg klawiatuty - pod ESC, nad TAB na lewo od 1
smile.gif
miccom
Cytat(nevt @ 6.01.2008, 10:12:51 ) *
smile.gif
lewy górny róg klawiatuty - pod ESC, nad TAB na lewo od 1
smile.gif

Tam nie zajrzałem.winksmiley.jpg Dziękuję jeszcze raz.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.