soska66
14.02.2008, 17:28:57
Krotki opis problemu w punktach ;P
1. Komp (blaszak), ze zintegrowana karta ethernetowa, podlaczony bezposrednio do modemu kablowki (w tym przypadku NTL) dziala dobrze - tzn net smiga jak nalezy
2. Podlaczam Router Linksys WRT54G. Z modemu kabel idzie na WAN w routerze a wszystkie dane (ip, brama, dnsy) router pobiera sam z modemu - krotko mowiac, konfiguracja jest poprawna
3. Lacze blaszaka kabelkiem z routerem - internetu brak. Nie pinguje ani domen ani adresow ip. Sa takze problemy z wejsciem na router na 192.168.1.1
3. Odlaczam blaszaka i lacze kabelkiem lapa z routerem - internet dziala bez problemu
4. Tworze na routerze siec WiFi
5. Podlaczam lapa przez WiFi - net chodzi
6. W czasie gdy lap polaczony jest z netem przez WiFi, znow wtykam kabelek blasza-router - caly ruch sieciowy pada po kilku sekundach
Ktos ma pomysl co moze byc przyczyna tego dziwnego zachowania??
Zabralem router od kumpla do siebie, podlaczylem i dzialal bez problemu przy roznej ilosci podlaczonych kompow (czy to kablem czy wifi). Czy to moze byc wina tego blaszaka? Jego karty? A moze systemu? Mam w planie odpalic plytowego Knoppixa na tym blaszaku celem
jastu
14.02.2008, 20:55:32
A jak u Ciebie kablówka zabezpiecza się przed dzieleniem łącza na więcej niż jeden komp ? No chyba że pałacisz za dwa....
( takie same MAC'i ? )
// nie wiem - przeczytałem dokładniej
klocu
14.02.2008, 21:05:20
ja bym obstawiał kolizję adresowania IP albo coś nie tak z kablem (ale jeśli tym kablem łączysz lapka z routerem i działa to nie).
puszak psuje ruch sieciowy - pogrzeb w ustawieniach bo samo jeszcze nigdy nic się nie pozmieniało...
skoro lapek dostaje siec znaczy brak blokady po mac'kach, chyba że router ma domyślnie włączone maskowaniea adresu wychodzącego mac.
angel2953
14.02.2008, 21:19:40
Jeszcze pozostaje TTL, chociaż ten router powinien sam go zmieniać.
kszychu
14.02.2008, 23:40:29
Jak masz w routerze ustawiony adres zewnętrzny, stały czy dynamiczny? Bo miałem taki sam problem co Ty, na tym samym routerze i modemie D-Link DSL-320T. Problem był na sprzęgu modem-router. Rozwiązałem go w taki sposób, że modem ustawiłem w tryb bridge, a konfigurację użytkownika i hasła umieściłem na routerze.
webdice
14.02.2008, 23:45:43
Spróbuj w karcie sieciowej pobawić się duplex'em auto/100/10 itp.
soska66
17.02.2008, 20:33:22
Adres na modemie jest statyczny. IP routera jest natomiast pobierane automatycznie z modemu. Na 'wklepanych' ustawieniach wogole bramy nie pingowal...Ale to akurat cecha NTL'a. W domu tez mam auto bo na recznie podawanych nie latalo
webdicepl - pobawic sie czym?
Cos musi byc z karta sieciowa (ustawieniami) na tym blaszaku. Bez udzialy tego konkretnego komputera ruch w sieci jest bezproblemowy
Nie moglem przez weekend kumpla odwiedzic wiec nic nowego nie probowalem... kazalem mu przeinstalowac w tym czasie winde.. zobaczymy
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.