Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jak usunąć wpis z tablicy MBR?
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
mike
Nie zagłębiając się w szczegóły jak to zrobiłem ale doprowadziłem do sytuacji kiedy w tablicy MBR mam dwa systemy operacyjne.
1. Windows XP (C:)
2. Windows XP (D:)

Tego drugiego systemu w rzeczywistości nie ma. Dysk D: jest sformatowany. Nie mniej podczas uruchamiania komputera mam nachalny komunikat o wyborze systemu.

Jak uaktualnić MBR do stanu rzeczywistego kiedy na dysku jest tylko jeden system operacyjny?
LonelyKnight
Konsola odzyskiwania systemu (?) czy jakoś tak smile.gif Włóż płytę z Windowsem, zbootuj z niej i tam gdzieś będzie możliwość przejścia do tej konsoli. W niej są komendy do zarządzania MBR. Nie pamiętam jakie ale jest tam pomoc ;-)
batman
Mi zawsze w takich sytuacjach pomagała komenda fixmbr, uruchamiana w konsoli odzyskiwania systemu (wymaga bootowania z cd).
MrMag
mozesz tez zamaskowac problem: moj komputer -> wlasciwosci -> zaawansowane -> uruchamianie i odzyskiwanie -> uruchamianie systemu i wylaczyc opcje wyswietlania tej listy
kwiateusz
c:\boot.ini i usun wpis z 2ga partycją smile.gif
mike
Cytat(kwiateusz @ 4.04.2008, 20:02:16 ) *
c:\boot.ini i usun wpis z 2ga partycją smile.gif
Rozwiązania najprostsze zawsze są najlepsze.
Dzięki smile.gif
sztosz
MBR tylko wskazuje na partycje z której ma się zacząć proces uruchamiania/bootowania. A boot.ini to takie menu.list z gruba winksmiley.jpg MBR bez wyraźnej potrzeby (błędne wskazywanie partycji np. na nie istniejącą) nie należy ruszać. Bo jeśli ten sector na HDD ulegnie zniszczeniu nie ma (bez innego dysku) możliwości bootowania jakiegokolwiek systemu z tego dysku.

Raz mi padł MBR zupełnie. Dysk mógł mi tylko służyć już do przechowywania danych sad.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.