Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP/MYSQL] Pobieranie bez powtórzeń.
Forum PHP.pl > Forum > PHP
lukasamd
Witam,
zrobiłem sobie skrypt który pobiera dane o najnowszych postach z mojego forum w phpbb by Przemo. Mam jednak pewien problem, panel wygląda po uruchomieniu tak:

od razu rzuca się w oczy to, że najnowsze posty pochodzą z tylko 2 tematów a u mnie taka sytuacja może zdarzać się nad wyraz często. Moje pytanie jets więc takie - jak zrobić zapytanie do bazy, które pobierałoby tylko JEDNĄ wartość np. postu jeżeli kilka z nich ma takie samo inne pole (topic_id).

Moje zapytanie do bazy wygląda tak:
  1. <?php
  2. $result = dbquery("SELECT p.post_id, p.topic_id, p.poster_id, p.post_time, t.topic_title, t.to
    pic_replies, u.user_id, u.username FROM phpbb_posts as p, phpbb_topics as t, phpb
    b_users as u WHERE p.topic_id=t.topic_id AND p.poster_id=u.user_id ORDER BY post_
    time DESC LIMIT 5"
    );
  3. ?>

Jak zrobić tak, aby wartości były pobierane max 1 raz jeżeli kolejne wartości do pobrania miałyby ten sam topic_id?
sf
DISTINCT po topic_id
lub
GROUP BY po topic_id

podstawy SQL
lukasamd
Jeżeli daję po p.topic_id to mam SQL Error, jeżeli na początku zapytania, zaraz po SELECT to działa ale nadal nie usuwa powtarzających się.
W necie widziałem przykłady jak tego używać ale nie było żadnych z użyciem iloczynu kartezjańskiego.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.